Op hoeveel graden moet de oven?

FavoriteLoadingAan favoriete recepten toevoegen

Soms hangt het van je oven af of je een gerecht op 200°C moet laten bakken of toch op iets meer. Maar hoe zit dat nu juist? Wat is het verschil tussen een heteluchtoven en een traditionele oven?

Vaak mislukken ovenrecepten omdat er een verkeerde temperatuur wordt ingesteld. Dit komt omdat de verschillende soorten ovens net wat anders werken en je dus vaak net een andere oventemperatuur in moet stellen.

Als het buiten 15°C is, voelt dit aangenaam aan. Wanneer er echter een windje blaast, geeft het al een veel kouder gevoel. Als je naar de woestijn zou gaan, zou je dat gevoel ook hebben maar dan met een warme wind. Denk maar aan sirocco’s.

Met heteluchtovens is dit net zo. Ze geven warmte af die over de volledige ovenruimte verspreid wordt. De gerechten die in een heteluchtoven gebakken worden, moeten daarom bij een lagere temperatuur klaargemaakt worden. De warmte wordt immers langs alle kanten aangevoerd. Bij een standaard oven komt de warmte alleen langs boven (en/of onder).

HOEVEEL LAGER MOET DE HETELUCHTOVEN NU PRECIES?

Algemeen zouden we zeggen dat je je oventemperatuur ongeveer 10% lager moet zetten. Maar om je het rekenen te besparen, maakten we er een handig lijstje van.

Heteluchtoven Traditioneel
40°C 50°C
80°C 100°C
100°C 125°C
135°C 160°C
155°C 180°C
170°C 200°C
195°C 225°C
210°C 240°C
240°C 250°C
260°C 275°C
275°C 300°C

WIST JE TROUWENS…

… dat je in een heteluchtoven gerust twee verschillende gerechten tegelijkertijd kunt klaarmaken? De lucht die er in ciruculeert is zo krachtig dat dat kan. Bij een traditionele oven zou het kunnen dat er door het gebrek aan luchtstroming dampen ophopen waardoor het ene gerecht smaak kan overdragen aan het andere gerecht.

…dat er op de heteluchtovens ook een stand staat om de oven als traditionele oven te gebruiken?

… heteluchtovens minder energie verbruiken doordat je de temperatuur niet zo hoog moet zetten.

Soorten ovens

Je hebt ovens en ovens, hier vind je een kort overzicht van de meest voorkomende ovens in de keuken thuis. Ze verschillen in de manier hoe de warmte wordt gegenereerd en verspreid, en dat zorgt er weer voor de verschillen in temperatuur.

Conventionele oven

Bij een conventionele oven heb je meestal twee elementen die voor de warmte zorgen, eentje bovenin en eentje onderin. Gerechten die je in de oven bereid worden dus van twee kanten verwarmd. Een conventionele oven kan zowel een elektrische oven als een gasoven zijn.

Welke temperatuur bij welke oven

 

Heteluchtoven

Bij een heteluchtoven wordt de warmte via een ventilator nog verder verspreid in de oven. Op deze manier kunnen gerechten heel gelijkmatig worden verwarmd. De oventemperatuur wordt bij heteluchtovens dan ook wat lager ingesteld.

Zelf heb ik een heteluchtoven in de keuken, de oventemperatuur in mijn recepten geldt dan ook voor een heteluchtoven.

Stoomoven

De stoomoven is een heel ander soort oven. Zelf heb ik naast een gewone oven ook een stoomoven in de keuken die vooral gebruikt wordt voor het bereiden van aardappels, groente en soms vis.

Het gerecht wordt heel gelijkmatig verwarmd door de stoom en de stoomdeeltjes zorgen er bovendien voor dat het voedsel al zijn smaak behoudt. Voor de meeste ovenrecepten is een stoomoven echter niet te gebruiken.

Oventemperatuur omrekenen

Heel globaal kan je zeggen dat een heteluchtoven of een gasoven 10% lager kan dan een elektrische oven. Voorbeeld: als een elektrische oven op 100 °C moet staan kan je de heteluchtoven op 90 °C zetten en de gasoven op de stand het dichtst bij 90 °C.

In de tabel hieronder zie je de meest voorkomende temperaturen met daarbij de waarde voor iedere oven

Welke temperatuur bij welke oven

 

 

 

Omrekentabel oventemperatuur

G gasoven, E elektrische oven, H heteluchtoven

E H G *
50 °C 45 °C 1/4
100 °C 90 °C 1/2
125 °C 115 °C 3/4
1
150 °C 135 °C 2
175 °C 155 °C 3
200 °C 180 °C 4
225 °C 200 °C 5
245 °C 220 °C 6
260 °C 235 °C 7
280 °C 250 °C 8

Temperatuur gasoven

Stand °C
1/4
1/2 100 °C
3/4 125 °C
1 140 °C
2 160 °C
3 180 °C
4 200 °C
5 220 °C
6 240 °C
7 260 °C
8 280 °C

bron kooktips

Geef een reactie