Paarse wortels : voedzaam en ideaal voor gewichtsverlies

Paarse wortels : voedzaam en ideaal voor gewichtsverlies

Wanneer we aan wortels denken, denken we meteen aan de mooie oranje kleur en niet aan paars. Nochtans waren paarse wortels het meest voorkomende type wortels in het verleden.

Paarse wortels zijn rijk aan anthocyanine, een antioxidant die, naast dat hij verantwoordelijk is voor de aparte kleur, ook ontsteking en sommige type kankers afremt. Kom in dit artikel alles te weten over de vele voordelen van deze heerlijke, kleurrijke groente.

In het verleden kwamen wortels voor in allerlei kleuren. Je had ze in het wit , geel en zelfs donker paars , en natuurlijk onze welbekende oranje wortel.

De oranje wortel kwam voor in Nederland rond de 17de eeuw. Deze werden door boeren gekweekt om het Oranje Huis te eren en zijn dus hybriden. Ze werden zo populair dat ze weldra overal in Europa verkocht werden en zodanig verdween de paarse wortel meer en meer uit het beeld. Maar sinds kort is deze weer aanwezig en sneller weer te vinden in de supermarkten.

Voedzame paarse wortels

Laat ons eens kijken wat deze onderscheidende kleur juist doet. De paarse kleur in deze wortel komt voort van een in water oplosbare stof anthocyanin genoemd. Deze stof vind je weer in meerdere voedingsmiddelen zoals rode druiven , aubergine , rode kool , blauwe bessen rode kidneybonen en granaatappel.

Wetende dat de hierboven vernoemde voedingsmiddelen bekend staan voor hun gezonde werking op het lichaam kan je , je al voorstellen hoeveel medicinale kracht deze wortel niet kan bevatten :

  • Ze verbeteren de gezondheid van je hart
  • ze kunnen kanker afremmen
  • Ze verlagen je ldl of ook wel slechte cholesterol genoemd
  • Het regelmatig consumeren van de paarse wortel regelt de bloedsuikerspiegel dus zeker aan te raden voor diabetespatiënten
  • De wortel is anti oxidant. Hij beschermt de bloedvaten en neutraliseert de enzymen die collageen en bindweefsel beschadigen.

Paarse wortel en gewichtsverlies

Het is al goed om te weten dat de paarse wortels laag in calorieën zijn. Ze bieden je een hoog vezelgehalte waardoor je snel verzadigd bent. Deze groenten helpt je ook heel goed bij je vertering. Het verlaagt niet alleen de bloedsuikerspiegel, maar helpt je ook om voedingsstoffen beter te absorberen dankzij de vezels.

Het grootste deel van de vezels in paarse wortels is oplosbaar. Oplosbare vezels absorberen water in het spijsverteringskanaal en vormen een gelachtige substantie. Beetje bij beetje neemt het gifstoffen op en verlaagt vervolgens het cholesterolgehalte zodra het in de bloedbaan terechtkomt.

Paarse wortel  zijn goed in het verminderen van spataderen

Als je spataderen hebt, kunnen paarse wortels helpen om pijn en druk te verlichten. Paarse wortels activeren een reeks eiwitten die in staat zijn om beschadigde bloedvaatwanden te genezen, wat de algemene cardiovasculaire gezondheid verbetert.  Wel even opmerken ze laten spataders NIET verdwijnen , maar ze helpen wel de doorbloeding verbeteren en de kans op meerdere verkleinen.

Ze kunnen darmkanker voorkomen

Paarse wortels , net als bosbessen , radijsjes of rode druiven , bevatten mineralen en antioxidanten die je goed beschermen tegen de verspreiding van kankercellen. De regelmatige consumptie van deze voedingsmiddelen remt de groei van deze schadelijke cellen in de dikke darm. probeer altijd biologisch te kiezen om ervoor te zorgen dat u alle voeding krijgt die uw lichaam nodig heeft.

Verse paarse wortel en appelsap

Een geweldige manier om echt te profiteren van de goedheid van paarse wortels is door een heerlijke smoothie te maken.

Ingrediënten

  • 2 paarse wortelen
  • 1 appel
  • sap van een 1/2 citroen
  • 200 ml water

Bereiding

Was de wortelen en appel goed.

Snij de appel in grove stukken zodat deze gemakkelijker blend.

Doe de appel en wortelen samen in de blender en blend ze tot een moes.

Doe er het water en het sap van de citroen bij en mix nog even goed door.

Smakelijk!

Het is een zoetzure en iets wat scherpe smaak waarvan je zult genieten, en het zal je gezondheid een boost geven.

 

 

Geef een reactie