Te veel pepertjes? maken we een pittige olijfolie van!

FavoriteLoadingAan favoriete recepten toevoegen

Te veel pepertjes? Nu staan ze volop te groeien in de tuin, tijd voor actie!pepertjes

Omdat velen van jullie net zo dol op Spaanse pepers zijn als ik, kan het bijna niet anders dan dat jullie ook wel eens een grote zak gekocht hebben terwijl je er eigenlijk maar een of twee voor een 

recept nodig had. Laat ze niet verpieteren! Ik laat je zien wat je er allemaal mee kunt doen zodat je er minder weg hoeft te gooien, en hoe je er mooie smaakmakers voor in de keuken van maakt.


113475.660x280

Invriezen

Leg overtollige pepertjes in een bak of zak in de bovenste lade van je vriezer. Als je ze rechtstreeks uit de vriezer raspt, krijg je een fijne, rode peperstof die perfect is om mee te koken of door marinades te doen, of om direct over pasta’s, salades, voorgerechten, antipasti’s of vlees- en visgerechten te strooien. Yummie.

Inleggen

Snijd overtollige pepertjes in ringetjes en maak ze in. Ik vind het lekker om het overgebleven sap uit een pot augurken met een beetje azijn aan te lengen. Vul de pot vervolgens met de gesneden pepers en schep er een paar theelepels zeezout bij. Op die manier zijn pepers op diverse manieren bruikbaar en blijven ze met gemak een paar maanden goed.pepergelei1

Planten

Bewaar de zaadjes uit de gedroogde pepers (zie rechts) in een envelop en kweek zelf pepers. Laat de zaadjes in februari of maart (bij ongeveer 21 °C) ontkiemen en zet ze vervolgens in een potje in een zonnige vensterbank of serre.
Geef ze elke 10 dagen voeding –  gebruik een biologische, vloeibare mest van zeewier – en besproei ze regelmatig.

Olie0f09a793-3d84-4a99-a9fc-37286116784c_Screenshot 2014-10-23 21.12.22

Van verse en gedroogde pepers kun je twee verschillende soorten olie maken. Verse pepers doe je, als je er een stuk of tien overhebt (of als er tien aan je plant zitten), in een passend pannetje onder een laag van 2 cm goedkope olijfolie.
Zet ze 1 uur op heel laag vuur en laat ze afkoelen. Verwijder vervolgens de steeltjes en zaadjes, schraap de pepertjes in een schoon jampotje, giet er de gearomatiseerde olie bij en vul het potje af met olijfolie. Op deze manier krijg je een ronde, warme, zoetige olie. Olie maken van gedroogde pepertjes kan bijna niet makkelijker. Verkruimel een mengsel van gedroogde pepertjes (zie onder) – chilivlokken of gemalen pepers – en rooster 1 minuut in een droge pan, giet er goedkope olijfolie bij en giet hem terug in de fles. Schud de fles regelmatig zodat de smaken zich goed vermengen. Deze veelzijdige olie is eenvoudiger en hartiger van smaak.39215b3fddc2737a8580f7aef1d583f8

Drogen

Droog pepers op een warme plek bij de centrale verwarming, in een geventileerd keukenkastje, in een speciale droogkast of, op een warme, zonnige dag, op een donkere plaat in de zon. Stop ze als ze volledig uitgedroogd zijn in een potje en verkruimel ze wanneer je ze nodig hebt bij of over een van de gerechten uit het lijstje onder Invriezen.drogen5

 

bron komt uit het boek ‘Bespaar met Jamie Oliver. 

 

Geef een reactie