Van vongole tot scheermes: deze schelpdieren bereid je in een handomdraai

Van vongole tot scheermes: deze schelpdieren bereid je in een handomdraai

Van vongole tot scheermes: deze schelpdieren bereid je in een handomdraai en hoe te reinigen tips…

Fijn aan de meeste schelpdieren is dat ze binnen een handomdraai gaar zijn en met slechts een plukje peterselie, een paar druppels citroensap en een teentje knoflook verrukkelijk smaken.

Tip: wil je de schelpdieren meer smaak geven? Bak dan een paar stukjes zachte chorizo mee!

MOSSELEN

Mosselen zijn misschien wel de bekendste en meest gegeten schelpdieren in Nederland. Wanneer het seizoen het toelaat zijn ze werkelijk overal verkrijgbaar en ook wij eten ze meerdere keren per jaar. Met de klassieke mosselgroenten (wortel, ui, prei, peterselie) en een flinke scheut witte wijn zijn ze al niet te versmaden, maar je kunt ze ook op andere  manieren bereiden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een zijdezachte mouclade, gegratineerde mosselen of mosselspiesjes met Zeeuws spek? Wij kunnen niet kiezen!

OESTERS

Op de zomer op een terras (of lekker thuis in de tuin) mogen oesters wat ons betreft niet ontbreken. Lekker fris met een ziltige smaak en een simpele vinaigrette of andere smaakmaker.

Oesters ‘aankleden’, met wat voor vinaigrettes of andere ingrediënten kun je een oester op spicen?

Traditioneel is citroen en peper of frambozenazijn, sjalotjes en eventueel peper. Ook leuk om je oester te eten met een scheutje Absolut Peppar (een gearomatiseerde vodka met peper!) in de schelp. Echt een spicy combinatie. Ook leuk om een paar korreltjes felgele gevriesdroogde passievrucht over de oester te strooien. Deze zoetzure smaak gaat heel goed in combinatie met een zilte oester.

Wat voor oestersoorten raad je aan om thuis te eten, en waar koop je deze (van goede kwaliteit)?

Er zijn een drietal die je zeker zult vinden bij de plaatselijke visboer. Iedere visboer zal een type ‘Fine de Claire’ aanbieden (waarvandaan en welke zal wel veel verschil in zitten, maar ‘fine de claire’ is voor veel mensen al kwaliteitsaanduiding genoeg), een Zeeuwse creuse en een Zeeuwse platte, mits in het seizoen (eind september t/m april op zijn laatst).

Wat is de beste manier om oesters te openen?

Er zijn vele meningen over de beste manier om oesters te openen. Wat volgens ons en voor onze Oestermeisjes de beste manier is om oesters te openen is, is via de zijkant. Je houdt de oester met zijn platte kant naar boven, vervolgens kijk je goed waar de helften van de schelp op elkaar zitten. Op iets over het midden wrik je je mes tussen de twee helften. Je steekt dan eigenlijk direct in de sluitspier van de oester, waardoor de twee helften los komen van elkaar. Je snijdt de bovenkant er nu helemaal af en neemt hierbij al het vlees mee. De sluitspier zit aan de onderkant van de schelp natuurlijk nog vast, dus wanneer je de oester uit de schelp wilt eten, zal je deze los moeten snijden. Doe dit voorzichtig, zonder de oester kapot te maken. Klein trucje is om de oester na het los snijden voorzichtig om te draaien zodat je zeker weet dat hij nergens meer vast zit aan zijn schelp.

VONGOLE

Ook wij zijn we dol op deze prachtige kleine schelpjes. Bomvol smaak, een beetje vlezig en met een scheutje wijn en teentje knoflook onweerstaanbaar lekker. Wel even wassen voor gebruik om zo eventuele restjes zand weg te spoelen.

Onze tip voor vongole: keep it simple. Deze schelpjes hebben al zoveel smaak van zichzelf dat ze écht maar weinig nodig hebben. Verwarm een hapjes- of koekenpan op hoog vuur met een flinke scheut olijfolie. Bak hierin één minuut een paar geplette knoflooktenen (niet fijngehakt, dat verbrandt snel) en voeg dan de schelpjes toe.

Breng op smaak met witte wijn, peterselie of oregano en eventueel nog een paar tomaten in blokjes. Schijfje citroen erbij en je hebt een feestje op tafel. Ook bekend de befaamde italiaanse pasta vongolé!

SCHEERMESSEN

Scheermessen: we kennen ze allemaal als de vervelende langwerpige schelpen op het strand waar we iedere keer op stappen. Maar, ze zijn meer dan alleen pijnlijk onder je voeten. Ook van deze schelpdieren kun je optimaal genieten en de bereiding ervan is wederom supermakkelijk.

Belangrijk bij scheermessen is niet alleen dat ze goed vers zijn, maar ook voldoende worden schoongemaakt. Dit kun je doen door ze eerst even te weken in (niet té) koud water met een flinke snuf zout. Zo lijkt alsof ze in hun natuurlijke habitat zijn en krijgen ze weer wat meer leven. Nu kunnen ze zandkorreltjes uitspugen en zijn ze na een kwartiertje klaar voor gebruik.

Wat betreft de bereiding: wees niet bang. Ze zien er misschien lastig uit, maar schijn bedriegt. Ook deze hebben namelijk slechts de basics nodig (lees: knoflook, peterselie, citroen en witte wijn) en een paar minuutjes in een warme pan. Let er wel op dat je niet de ingewanden opeet, dit zijn de donkere, hardere stukjes.

COQUILLES

Oh, coquilles… Wat moeten we daar nog over zeggen? Deze parel van de zee is heel anders dan haar broertjes en een stuk groter, vleziger en romiger van smaak. Het is een zeer delicaat product en daardoor ook flink aan de prijs.

Omdat niet elke visboer coquilles verkoopt, raden we je aan hier van tevoren naar te vragen, zodat je zeker weet dat je ze in huis hebt. Haal ze daarbij zo vers mogelijk en vraag eventueel of de visboer de coquilles (indien nodig) voor je los snijdt uit de schelp.

De volle, romige en bijna zoete smaak heeft nauwelijks ingrediënten nodig en smaakt in combinatie met een goed glas houtgelagerde chardonnay als geluk op een bordje. Bak ze simpelweg in een klontje roomboter met een beetje citroensap of serveer ze…

Coquilles zijn een van onze favoriete zeevruchten. Je komt ze ook wel tegen als sint-jakobsschelpen, Coquille Saint Jacques of scallops. Maar hoe bak je deze kleine traktaties nu het beste?

Stap 1
Koop de coquilles los uit de schelp en schoongemaakt. Je kunt dit ook zelf doen,  Zorg dan wel dat je ze nog even goed afspoelt voordat je begint!

Stap 2
Leg de coquilles op een schone keukendoek of keukenpapier en dep ze voorzichtig droog.

Stap 3
Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olijfolie en een klontje boter. Laat dit op medium-hoog vuur verhitten. Zodra het heet is (de boter mag niet verbranden!) leg je de coquilles in de pan. Je kunt ze ook droog bakken, maar wij vinden dit persoonlijk een stuk minder lekker.

Stap 4
Zet het vuur op hoog. De lekkerste coquilles zijn nog een beetje rauw van binnen. Bak ze daarom niet langer dan anderhalf tot twee minuten per kant.

bron Culy en eigen opzoekingen.

 

 

Geef een reactie