Vijf handige bewaartips voor groenten en fruit

Vijf handige bewaartips voor groenten en fruit

Vijf handige bewaartips voor groenten en fruit.

 Het bewaren van verse producten is niet altijd zo eenvoudig en om verspilling te vermijden zetten we hier enkele handige tips op een rijtje.

 

1. Tomaten
Naast het feit dat je tomaten gemakkelijk kan laten rijpen op een zonnige vensterbank, zou je de vruchten ook best met de stengel naar boven laten rusten. Zo voorkom je schimmel rondom de stengel en raakt het vruchtvlees minder snel beschadigd. Wanneer de stengel ontbreekt, leg je de tomaten best ondersteboven zodat de zwakke plek minder aan lucht wordt blootgesteld en geen vocht ontsnapt.

2. Aardbeien
Wist je dat aardbeien langer meegaan wanneer ze even in heet water sudderen? Laat ze vervolgens aan de lucht drogen en bewaar in de koelkast, om schimmelvorming (langer) te voorkomen. Maar zelfs als je geen zin hebt om die hele procedure te doorlopen voor een paar aardbeien, kan je wel zorgen dat de smaak juist zit door de vruchten een uur voor het eten op kamertemperatuur te laten komen.

3. Druiven
De beste manier om druiven te bewaren? In een plastic zak met gaatjes of een papieren zak die je in de koelkast plaatst. Druiven van mindere kwaliteit kan je herkennen aan rimpels, een bruine kleur of een witte rand rondom de stengel. Die druiven blijven doorgaans niet langer dan een week goed. Wil je liefst écht verse druiven, dan kijk je best naar het land van herkomst. Vruchten van een exotische bestemming zijn gemakkelijk enkele weken onderweg.

4. Asperges
Asperges hebben water nodig om vers te blijven. Bewaar ze dan ook langer door ze met de uiteinden in een potje water in de koelkast te zetten. Zeker niet te veel, maar net genoeg zodat de onderkant nat is en ze langer knapperig blijven. Zijn de asperges slap of rubberachtig geworden? Dan wek je ze terug tot leven door de uiteinden een half uur op een vochtig velletje keukenrol te leggen. Zo krijgen ze snel weer vorm en textuur door het vocht op te nemen

5. Citrus
Sinaasappelen en pompelmoezen hebben net zoals aardbeien een helderdere kleur en rijkere smaak op kamertemperatuur. Daarnaast produceren citroenen en limoenen minder sap wanneer ze koud geperst worden. Toch is het niet omdat je citrusvruchten uit de koelkast kan bewaren, dat dit ook altijd even voordelig is. Het merendeel van de citrusvruchten blijft op kamertemperatuur gemakkelijk een week vers, maar is veel langer houdbaar in de koelkast. Laat ze gewoon even opwarmen alvorens de vrucht te persen of op de eten. Nog een trucje: warm het fruit 5 tot 10 seconden op in de microgolfoven voor een beter effect.

 

 

Geef een reactie