Vis van de week: Hondshaai, een zeer lekker visje en uitstekend alternatief voor paling

FavoriteLoadingAan favoriete recepten toevoegen

Vis van de week: Hondshaai, een zeer lekker visje en uitstek, niet zo gekend bij het grote publiek doch een zeer lekkere vis! Ook bij zomerse temperaturen verdient vis een plaats op je bord. En als het van ons afhangt komt hij recht uit de Noordzee. De ondergewaardeerde hondshaai bijvoorbeeld: een bijzonder lekker, mager visje, fijn van smaak en zonder graten.5322373

Onze tweede aflevering over minder bekende of onbeminde vissen uit onze Noordzee die een extra duw in de rug verdienen, wordt gesierd door de hondshaai. Hij is mooi, hij is lekker maar hij wordt jaarlijks slechts door twee procent van de Belgen geconsumeerd. Nochtans is hondshaai een erg smakelijke, magere vis waarvan de bestanden in de Noordzee zeer gezond zijn.Hondshaai

 

VLAM gaf al het goede voorbeeld door hem vorig jaar tot vis van het jaar te bombarderen, om zo de consumptie te stimuleren. En hondshaai heeft daar alle potentieel voor, zowel op culinair vlak als op gebied van de aanvoer die makkelijk kan inspelen op een stijgende vraag.

Eigenschappenhondshaai_bereid

Hondshaai is zoals andere haaiensoorten een kraakbeenvis zonder graten. Hij is eerder klein, langgerekt, slank van vorm, en heeft een gemiddelde lengte tot 70 cm. Je herkent hem aan zijn korte brede snuit en zijn lichtbruine grondkleur die bedekt is met veel donkere vlekken. Onderaan oogt hij vuilwit. Zijn huid is zo ruw als schuurpapier.hondshaai_filet

De hondshaai kan tot twaalf jaar oud worden. Hij brengt het grootste gedeelte van zijn tijd door op de zeebodem, waar hij zich ’s nachts voedt met een breed scala aan mariene organismen. Ze planten zich gedurende het ganse jaar voort.img0047

Verwar hondshaai niet met de zeldzamere kathaai. Die vertoont een ander vlekpatroon, met grotere, verder van elkaar staande vlekken. Een ander verschil, maar moeilijker te zien met het blote oog, situeert zich bij de neusgroeven. Bij de hondshaai lopen ze uit in de mond, terwijl ze bij de kathaai niet verbonden zijn.

Herkomst

Onze Belgische vissers verschalken de hondshaai vooral in het westelijke deel van de Noordzee, ook in de Keltische en in de Ierse zee, en in veel mindere mate in de Golf van Biskaje. Dat gebeurt doorgaans op een duurzame manier, mede dankzij de investering in duurzame visserijtechnieken.2015-01-14-18-06-12.Hondshaaien

De aanvoer van hondshaai in kaart5322491

De aanvoer van de hondshaai komt voor meer dan de helft uit de Noordzee.

En de visser?download

De vis wordt aangeland als bijvangst bij het vissen naar pladijs en tong. Maar wegens de doorgaans lage prijzen die uitbetaald worden in de Belgische vismijnen – soms onder de door Europa ingestelde minimumprijs – gooien onze vissers vaak een deel van de opgeviste hondshaai terug in zee. Maar als de consumptie en dus de vraag naar de vis stijgt, krijgen ze er op termijn wel een eerlijke prijs voor.visserij_vis

Uit onderzoeksgegevens blijkt dat het wel goed zit met de curve betreffende de consumptie van hondshaai. Die steeg van 145 ton in 2008 naar 177 ton in 2014. Maar diezelfde cijfers onthulden dat jaarlijks amper twee percent van de Belgische gezinnen zich aan hondshaai waagden. Dat kan dus beter, want hondshaai is een smaakvolle vissoort met veel potentieel.

bron knack en eigen opzoekingen

 

 

Geef een reactie