Voedsel dat je nooit in de koelkast bewaard

Voedsel dat je nooit in de koelkast bewaard

Niet alle voeding bestand is tegen de koude en de omstandigheden in de koelkast.  De koude zal soms zelf hun ontbinding versnellen en hun originele smaak veranderen.

Het is echter ook noodzakelijk dat we weten welke soort voeding beschadigd kan worden in de koelkast en hun eigenschappen kan verliezen door de koude temperatuur. Hieronder geven we je een overzicht van welke voeding je om geen enkele reden in de koelkast mag plaatsen.

Tomaten

Tomaten verliezen hun smaak in de koelkast en het maakt ze zachter. De koude maakt ze meliger waardoor hun textuur verandert. Door lage temperaturen zullen ze ook niet verder rijpen.

Aardappelen

Door lage temperaturen zet het aanwezige zetmeel om in suiker, waardoor de smaak van de aardappel verandert. We raden aan om aardappelen in papieren zakken te bewaren. Hierdoor zullen ze minder snel ontbinden.

Brood

Brood  is één van de voedingsmiddelen die het vaakst in de koelkast worden bewaard, Brood wordt sneller oud bij lage temperaturen en verliest zijn smaak. Leg je brood op een koele, droge plaats. Je kan er ook voor kiezen om het in stukken te snijden en in te vriezen om later te gebruiken.

Tropisch fruit 

Fruit zoals ananas, watermeloen, perziken, avocado, bananen etc. zouden nooit in de koelkast geplaatst mogen worden, want dit zal de ontbinding versnellen. Logisch ook aangezien deze voortkomen uit warme klimaten.

Ui en knoflook

In lage temperaturen zullen ui en knoflook verharden en zullen ze hun eigenschappen verliezen. Je kan ze beter bewaren op een donkere, koele en droge plaats, liefst in een doek of zak.

Droge kazen

Afhankelijk van het type kaas kunnen lage temperaturen de smaak van de kaas veranderen en ze zachter maken. Droge kazen zoals parmezaan en soortgelijke horen niet thuis in de koelkast, want ze zullen hun smaak verliezenGebruik als alternatief een hermetisch afgesloten doos op kamertemperatuur.

Meloenen en perziken

Bij minder dan 10 graden Celsius zullen meloenen en perziken hun smaak en eigenschappen verliezen. Kies er voor om ze op kamertemperatuur te bewaren.

Honing 

Honing op een lage temperatuur bewaren is een ernstige vergissing.  Honing die in de koelkast bewaard wordt, zal kristalliseren en zijn eigenschappen verliezen. Je bewaard deze beter op kamertemperatuur.

Olijfolie

Als je olijfolie in de koelkast bewaart, zal het condenseren en verharden. Het neemt de consistentie van boter aan en verliest zijn smaak. Het is het beste het op een koele, donkere plaats te bewaren.

Chocolade

Wanneer chocolade voor lange tijd op koude temperaturen wordt bewaard, zal er zich een witte laag omheen vormen en zal het zijn smaak verliezen. Bewaar chocolade het beste op kamertemperatuur op een donkere plaats.

Koffie

Wanneer koffie in de koelkast bewaard wordt, ondergaat het gelijkaardige veranderingen als chocolade. Het vormt een laagje, dat de smaak van het product verandert. Bovendien zal koffie ook zijn specifieke geur verliezen.

Granen, pasta, bloem en suiker

Dit type voeding wordt gemaakt om op kamertemperatuur bewaard te worden. Bij lage temperaturen zullen ze hun eigenschappen, vitaminen, smaak en textuur verliezen.

Basilicum

Basilicum kan onmogelijk in de koelkast bewaard worden, want de lage temperatuur zal het meteen opdrogen en het ontbindingsproces versnellen. Bewaar deze in een glas water op kamertemperatuur te bewaren. Zo zal het het langst goed blijven.

Gedroogde ham en saucise

Er zijn veel verschillende soorten hammen, die de “speciale” smaak die hen karakteriseert verliezen, wanneer ze in de koelkast bewaard worden. Ook al lijken ze dus op gekochte vleeswaren, toch horen hele hammen thuis op kamertemperatuur.

 

 

Geef een reactie