Met grote regelmaat vragen fans ons in onze facebookgroup ” Puur koken op wijze van Pascale Naessens” wat beter is: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie (koudgeperste, niet ontgeurde kokosolie). Ook horen we vaak”Hoe kan het toch dat ontgeurde kokosolie vaak veel goedkoper is dan niet ontgeurde kokosolie: hoe kan iets goedkoper zijn als het intensiever bewerkt is?” In dit artikel geef ik antwoord op bovenstaande vragen en andere, met hulp van www.moniquevandervloed.nl
Ontgeurde kokosolie
Ontgeurde kokosolie is wat het lijkt: het is kokosolie waar geen kokosgeur (en -smaak) meer in zit. Veel mensen vinden het niet prettig dat hun eten naar kokos smaakt of ruikt maar willen tegelijkertijd wél de gezondheidsvoordelen van kokosolie benutten.

Mooie redenatie, maar…is ontgeurde kokosolie beter dan virgin kokosolie? En is het überhaupt gezond? Hoe wordt kokosolie eigenlijk ontgeurd dan?
De laatste vraag is in feite ook de hamvraag: de manier waarop de kokosolie wordt ontgeurd bepaalt in belangrijke mate de gezondheid van de olie die uiteindelijk overblijft. Als je op internet zoekt blijken er eigenlijk hoofdzakelijk twee manieren te zijn waarop producenten hun kokosolie ontgeuren: een met behulp van oplosmiddelen en een door middel van stoom (waterdamp).
Ontgeuring met waterdamp is de minst schadelijke van de twee. Er zal wel wat verlies zijn van voedingsstoffen – je haalt namelijk de stoffen uit het product die de geur veroorzaken maar die ook een nutritionele waarde hebben plus je voegt hete stoom toe, maar dit verlies is minimaal.
Ontgeuring met behulp van oplosmiddelen zoals hexaan is natuurlijk wel wat kritischer. Er kunnen altijd minieme restanten in de kokosolie achterblijven. En dat is iets wat je natuurlijk ten allen tijde wilt vermijden
Maar wat is nou beter: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie?
Wel, als je alles op een figuurlijke weegschaal legt denk ik persoonlijk dat virgin kokosolie, oftewel niet ontgeurde kokosolie beter is dan ontgeurde kokosolie. Betekent dat dat het fout is om ontgeurde kokosolie te kopen en/of te eten? Nee, niet per se. Maar ik zou persoonlijk wél willen weten van de verkoper op welke wijze de kokosolie die hij verkoopt is ontgeurd: chemisch (door oplosmiddelen) of mechanisch (door stoom).
Het idee dat ik namelijk giftige residuen (restanten) zit te eten als ik kokosolie binnenkrijg vind ik op zijn minst gezegd niet erg prettig.deze dus zeker niet uit de action! waarom lees hieronder!
Hoe dan ook, zal een ontgeurde kokosolie beslist gezondheidsvoordelen hebben. Er zit nog steeds het voor de gezondheid gunstige laurinezuur in, alsmede zijn MCT-broertjes caprylzuur, caprinezuur en capronzuur. Dus in plastic potten en ontgeurd nooit kopen! Ook niet de goedkope van in de action, die zijn gemaakt van rottende kokosnoten en afval! Hoe kan het ook anders!Nog zo’n leuke: ” pure raw food” Ja, natuurlijk is kokosolie/vet rauw. Dit heeft niets te maken met ECHT puur en ECHT rauw. Het betreft hier een zinloze kreet om consumenten op een ander been te zetten. Als we naar de kleur van de kokosolie kijken, dan hoef je wat mij persoonlijk betreft al niet meer te eten en te drinken. Vreselijk smoezelig en grauw. Daarbij moddervet en ook geurloos. En dus: sterk ontgeurd. Er staat verder ook totaal geen informatie bij hoe deze raffinage heeft plaatsgevonden. Reform voedsel bevat zo weinig mogelijk tot geen raffinage, dit is waarschijnlijk ook de reden waarom deze fabrikant ( uit BE zag ik ook op de verpakking) niet de term biologisch heeft gebruikt. Reform geeft echter dezelfde lading. Maar mag raffinage bevatten.
Maar hoe kan het toch dat ontgeurde kokosolie vaak veel goedkoper is dan niet ontgeurde kokosolie: hoe kan iets goedkoper zijn als het intensiever bewerkt is?
Wel, het komt nogal eens voor dat een kokosnoot beschimmeld of verrot van de boom afkomt. Simpelweg een kwestie van de speling van de natuur. Als je niet-ontgeurde kokosolie maakt, wil je deze kokosnoten dus niet in de mix hebben zitten van waaruit je de kokosolie maakt.
Maar nu komt het want voor de ontgeurde kokosolie is dit minder belangrijk want al het kokosvlees gaat immers tóch door het ontgeuringsproces. Voor kokosolie die toch ontgeurd gaat worden hoeft de producent dus minder kritisch naar de kwaliteit van de kokosnoot te kijken. Hierdoor wordt ontgeurde kokosolie dus goedkoper dan niet ontgeurde kokosolie want voor de laatste worden alleen de allerbeste kokosnoten geselecteerd, wat het dus een exclusiever product maakt.
Hier kun je duidelijk de verschillen zien tussen een zuivere, biologische extra vierge kokosolie/vet en de ” afval” kokosolie/vet van Action. Zuivere, on-geraffineerde is veel witter ( wit/grijs) van kleur, is een stuk harder in structuur en heeft een sterke, aangename kokosgeur. En nee, ik heb geen aandelen bij Aman Prana of welke ander merk kokosolie ook. De foto’s moge voldoende zeggen.
Wat is de beste kokosolie die je kunt kopen?
Elke voedingskenner en iedereen die zijn of haar gezondheid serieus neemt, zal het er over eens zijn dat de beste kokosolie die je kunt kopen aan enkele basiseigenschappen dient te voldoen. Een uitstekende kwaliteit kokosolie is dan ook: zie volgende fotos welke oke zijn, en altijd etiketten lezen dus of er Rbd (zie uitleg hieronder) niet kopen dus!
- biologisch ( doch niet de bio v d action!)
- koudgeperst
- niet ontgeurd of überhaupt geraffineerd
- in glas verpakt in plaats van in plastic / kunststof
Amanprana http://www.noble-house.tk/nl/producten/voeding/traditionele-vetten
- Rbd: rbd staat in het Engels voor refined (geraffineerd) bleeched (gebleekt) en deodorized (ontgeurd). Dit soort wordt meest gebruikt voor cosmetische doeleinden waar juist een kokossmaak en geur niet zo gewenst zijn.
- Virgin: Virgin kokosolie wordt veelal niet verder geraffineerd. Dit soort wordt meest gebruikt in de voedingsindustrie. We lezen vrij vaak op diverse potten kokosolie “virgin” of “extra virgin”. Er is echter wat betreft kokosolie geen enkel verschil . Deze terminologie is alleen gangbaar bij olijfolie. Kokosolie is zeer verschillend in vetzuursamenstelling dan olijfolie.
- Dus goed kijken op de etiketten steeds! Conclusie een goede kokosolie die puur is daar betaal je best wat voor!
-
ZOVEEL SOORTEN, ZOVEEL MERKEN
Erg veel vragen gingen over welk merk het beste gekozen kon worden. Dit is een zeer lastige vraag om te beantwoorden omdat er inmiddels ontzettend veel soorten en merken bij zijn gekomen en het een oerwoud aan potten, emmers en plastic potten is geworden. Om jullie een beetje op weg te helpen, heb ik hieronder een kleine opsomming gemaakt van meest bekende en gangbare merken.
-
Hier volgen alle die oke zijn en niet oke met duidelijke uitleg!
MERKEN
Het is vrijwel een onmogelijke taak, om ALLE soorten kokosolie die op de markt zijn, te beoordelen. Ik zal toch een poging gaan wagen, en meest bekendste soorten beoordelen. Ik heb mijn volgers/fans gevraagd hun kokosolie variant in te sturen. Daar is massaal op gereageerd. Het zijn enkel spelden in de hooiberg, maar ik hoop, dat ik iedereen toch een beetje verder kan helpen.
Mijn beoordeling gaat als volgt:
– ik kijk waar de olie vandaan komt
– ik kijk of er een eigen plantage is te traceren
– ik kijk naar kleur, geur en smaak
– ik kijk naar structuur en substantie
– ik kijk naar de fabrikant, naar een certificatie en naar informatie over de hoogte van de verhitting. Ik beoordeel enkel “ koud geperste” en “ ( extra) vierge” varianten. Ontgeurde varianten zijn negen van de tien keer sowieso gemaakt uit afval. Ik adviseer je dan ook, om nooit een ontgeurde variant te kiezen. Hoe Aman Prana zijn ontgeuring hanteert, is niet bekend, en werd ook niet prijs gegeven. Wel zijn de kokosnoten gezond, en bestaat het niet uit afval. Op de officiële website kun je een “ commercieel” verhaaltje vinden over de ontgeuring. Ik beoordeel enkel biologische varianten. Mocht een soort niet biologisch zijn, dan wordt dit vermeld. Ik heb twee ontgeurde variant opgenomen, die van VITAKOKO., en Action ( biowise) Daar kreeg ik zoveel aanvragen voor, dat ik deze als enige geurloze varianten meeneem. Als er opmerkingen zijn, worden deze bij het merk/oordeel geplaatst.
-
1. OMEGA & MORE
-
OMEGA & MORE
FABRIKANT: Firma witsenburg/ Natural products
AFKOMST OLIE: Sri Lanka
EIGEN PLANTAGE? Er wordt beweerd van wel, maar ik kon niets traceerbaars vinden.
GECERTIFICEEERD? ja
VEREHITTING: Geen informatie te vinden op zowel pot als website als klantenservice.
KLEUR/GEUR/SMAAK: ziet niet geheel spierwit, onderkant van de pot is zeer licht verkleurd, heeft een mild zoete kokosgeur, smaakt licht naar kokos.
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: Glad, geen luchtgaten, geen brokkeling.
DUUR? 500 ml voor 9,95
EINDOORDEEL: redelijke kwaliteit. Krijgt van mij groen licht.
-
2. ALDI VIERGE
-
ALDI VIERGE
FABRIKANT: Health concern BV in Houten
AFKOMST OLIE: onbekend
EIGEN PLANTAGE? nee
GECERTIFICEERD? nee
VERHITTING: veel te hoog
KLEUR/GEUR/SMAAK: spierwit, zeer chemische smaak, zoete geur
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: onregelmatig, met luchtgaten
DUUR? 435 ml voor 2,99
EINDOORDEEL: afval.
-
3. RAW ORGANIC FOOD ( o.a bij AH en Jumbo)
RAW ORGANIC FOOD ( o.a bij AH en Jumbo)
FABRIKANT: De smaakspecialist in Waalwijk
AFKOMST OLIE: Volgens de fabrikant uit Sri Lanka
EIGEN PLANTAGE? nee
GECERTIFICEERD? nee
VERHITTING: veel te hoog.
KLEUR/GEUR/SMAAK: Bij deze variant kunnen we iets zeer opmerkelijks zien. Onderaan de pot zien we zwarte/groene randen. Dit kan eigenlijk maar één ding betekenen: er zijn beschimmelde/rotte kokosnoten gebruikt. Helaas valt dit na productie niet meer te achterhalen, maar normaal is dit uiteraard niet. De kleur is wit, de smaak “ aromatisch” in de negatieve zin van het woord.
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: Lucht gaten, korrelig, onregelmatig
DUUR? 400 ml voor 6,09
EINDOORDEEL: afval.
-
4.AMAN PRANA
AMAN PRANA
FABRIKANT: Noble house NV in Schoten
AFKOMST OLIE: Sri Lanka
EIGEN PLANTAGE? ja
GECERTIFICEERD? ja
VERHITTING: iets te hoog, waarschijnlijk door massa productie
KLEUR/GEUR/SMAAK: goede grijze kleur, licht zoete smaak en geur
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: glad en vrijwel zonder oneffenheden
DUUR? 325 ml voor 11,95
EINDOORDEEL: goede kwaliteit. Groen licht.
-
5. BIOWISE ( action, ontgeurd)
-
BIOWISE ( action, ontgeurd)
FABRIKANT: De smaakspecialist via PL BIO in Waalwijk
AFKOMST OLIE: onbekend, maar het vermoeden is uit Sri Lanka
EIGEN PLANTAGE? nee
GECERTIFICEERD? nee
VERHITTING: veel te hoog.
KLEUR/GEUR/SMAAK: Spierwit, zelfs in ontgeurde smaakloze vorm een erg ranzige smaak in je mond, geurloos
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: onregelmatig, luchtgaten, korrelig
DUUR? 400 gram voor 2,95
EINDOORDEEL: afval …. Het “ pakje croma-effect”.
-
6. BEE&CEE ( action)
-
BEE&CEE ( action)
FABRIKANT: Bee& Cee, antwerpen
AFKOMST OLIE: onbekend
EIGEN PLANTAGE? nee
GECERTIFICEERD? nee
VERHITTING: veel te hoog als je het mij vraagt..
KLEUR/GEUR/SMAAK: spierwitte kleur, zoete geur, chemische nasmaak wat uren in je mond blijft hangen, zeer onaangenaam
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: De pot die ik opende had een “ gapend gat”. Dit kan komen door versnelde producties, waardoor er lucht gaten kunnen ontstaan. De structuur is ook zeer korrelig en schifterig.
DUUR? 300 ml voor 3,15
EINDOORDEEL: pure afval. Niet kopen. Een pakje croma is gezonder. OPMERKING: deze kokosolie heeft zo’n slechte structuur dat ik het persoonlijk zelfs zwaar zou afkeuren omdat het geen goede aanvulling is voor de gezondheid. Mijn vermoedens zijn, dat het om echte afval gaat waaraan erg veel is toegevoegd.
-
7. ROYAL GREEN
ROYAL GREEN
FABRIKANT: Frenchtop Natural Care Products BV in Hoorn
AFKOMST OLIE: Filipijnen
EIGEN PLANTAGE? Niet traceerbaar, wel is op de website te lezen dat het om gecontroleerde premium kwaliteit gaat.
GECERTIFICEERD? ja
VERHITTING: lijkt goed onder de 55 graden te zijn gebleven, toch mijn twijfels, omdat de kleur erg licht grijs is. Nergens kon ik onderbouwde info vinden, wel uiteraard beweringen.
KLEUR/GEUR/SMAAK: Kleur is licht grijs, geur is zeer licht kokos. Ik vind de smaak wat te zoet.
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: glad, geen oneffenheden
DUUR? 325 ml gemiddeld 7,50
EINDOORDEEL: ik vind deze variant van goede kwaliteit. Groen licht.
-
8. LUCTOVITAAL ( veel gezondheidswinkels)
LUCTOVITAAL ( veel gezondheidswinkels)
FABRIKANT: PK Benelux BV in Uden
AFKOMST OLIE: Sri Lanka
EIGEN PLANTAGE? nee
GECERTIFICEERD? ja
VERHITTING: geen informatie
KLEUR/GEUR/SMAAK: witte kleur, een erg heftige kokossmaak ( wat vaak duidt op aroma) en de geur is zoet.
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: Enkele luchtgaten.
DUUR? 500 ml voor 9,95
EINDOORDEEL: slechte kwaliteit, ik vermoed dan ook afval. Rood licht voor mij.
-
9. BODY & FIT
BODY & FIT
FABRIKANT: Body & Fit in Heerenveen ( geen adres van private label-fabrikant aanwezig)
AFKOMST OLIE: Filipijnen en Sri Lanka
EIGEN PLANTAGE? nee
GECERTIFICEERD? nee
VERHITTING: veel te hoog
KLEUR/GEUR/SMAAK: spierwit, de geur zoet en chemisch , de smaak sterk en blijft lang hangen in de mond
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: enkele luchtgaten, onregelmatige structuur.
DUUR? 400 ml voor 5,90
EINDOORDEEL: afval. Bij navraag kreeg ik te horen dat zij hun bronnen niet vrijgeven. Wat ze mij enkel gaven was het riedeltje wat ik al zo veel keren eerder heb kunnen lezen. Dat de olie rauw wordt geperst. Daarna gaat de verdere productie in Nederland verder. En daar stopt het, geen verdere mededelingen. Met andere woorden: er wordt gewerkt onder een private label, de kokosolie wordt stikgoedkoop ingekocht en is naar alle waarschijnlijkheid ook gemaakt uit afval. Zeker gezien de prijs zeer aannemelijk.
-
9. TIANA ORGANIC RAW ( de Tuinen, ook wel Barret)
-
TIANA ORGANIC RAW ( de Tuinen, ook wel Barret)
FABRIKANT: Tiana fair trade Organics Ltd in de UK
AFKOMST OLIE: Filipijnen ( fair trade)
EIGEN PLANTAGE? ja
GECERTIFICEERD? ja
VERHITTING: onder de 55 graden
KLEUR/GEUR/SMAAK: licht grijs, goede kokosgeur en smaak
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: glad, geen oneffenheden en luchtgaten
DUUR? 500 ml voor 17.99
EINDOORDEEL: goede kwaliteit, groen licht.
-
10. KOKO VITA ( ontgeurd)
KOKO VITA ( ontgeurd)
FABRIKANT: Noble house NV in Schoten
AFKOMST OLIE: Sri Lanka
EIGEN PLANTAGE? ja
GECERTIFICEERD? ja
VERHITTING: hoger, ontgeuringsproces
KLEUR/GEUR/SMAAK: erg wit, geen smaak, geen geur door intgeuring
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: glad, vrij hard, geen luchtgaten
DUUR? 325 ml voor 6,95
EINDOORDEEL: Wellicht een beste keuze, als je echt geen kokos lust/geen kokossmaak wilt. Maar ook hier blijft mijn advies geen ontgeurde varianten te kopen. Oranje licht voor een ontgeurde variant. Voordeel van Koko Vita is dat de plantage is te traceren.
-
11. KTC ( toko)
KTC ( toko)
FABRIKANT: KTC in Engeland
AFKOMST OLIE: onbekend
EIGEN PLANTAGE? nee
GECERTIFICEERD? nee
VERHITTING: veel te hoog
KLEUR/GEUR/SMAAK: spierwit, erg vet ( bonk vet) geen smaak, geen geur
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: zeer korrelig, luchtgaten en zeer onregelmatig
DUUR? Verschillende prijzen. Ik kwam ze tegen vanaf 1.99 tot 6 euro per pot. Ze zijn er ook in glazen potten en flesjes.
EINDOORDEEL: pakje croma is goedkoper.
OPMERKING: zeer slechte kokosolie. Wel gunstig voor uitwendig gebruik, het is zeer vet.
-
12. VALLE DEL SOLE
VALLE DEL SOLE
FABRIKANT: Unidex in Hillegom
AFKOMST OLIE: Sri Lanka
EIGEN PLANTAGE? nee
GECERTIFICEERD? nee
VERHITTING: veel te hoog
KLEUR/GEUR/SMAAK: spierwit, sterke chemische geur en smaak, smaak blijf lang hangen in de mond
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: enkele luchtgaatjes, hier en daar wat onregelmatig, brokkelig
DUUR? 500 ml voor 7,39 ( o.a bij AH en Jumbo, diverse toko’s)
EINDOORDEEL: afval.
-
13. KOKOSOLIE NEDERLAND
KOKOSOLIE NEDERLAND
FABRIKANT: Nucifera Health & Quality BV in Broek op Langedijk
AFKOMST OLIE: Filipijnen
EIGEN PLANTAGE? nee, niet traceerbaar
GECERTIFICEERD? ja
VERHITTING: onder de 55 graden
KLEUR/GEUR/SMAAK: licht grijs, kokosgeur is licht zoet, smaak is licht zoet
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: glad, geen luchtgaten, regelmatig
DUUR? Deze pot wordt bij verschillende webwinkels onder verschillende prijzen aangeboden. Leverancier ( Nucifera) levert kokosolie aan fabrikanten, die onder eigen prijzen kunnen werken. Zo levert Nucifera ook in vaten van 25 liter. Dit maakt het voor mij wat “ vager”.
EINDOORDEEL: redelijk, oranje/groen licht.
-
14. OLMUHLE SOLLING
OLMUHLE SOLLING
FABRIKANT: Nucifera Health & Quality BV in Broek op Langedijk
AFKOMST OLIE: Sri Lanka
EIGEN PLANTAGE? nee, niet traceerbaar
GECERTIFICEERD? ja
VERHITTING:onder de 55 graden
KLEUR/GEUR/SMAAK: licht grijs, kokosgeur is licht zoet, smaak is licht zoet.
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: glad, geen luchtgaten, regelmatig
DUUR? Deze pot wordt bij verschillende webwinkels onder verschillende prijzen aangeboden. Leverancier ( Nucifera) levert kokosolie aan fabrikanten, die onder eigen prijzen kunnen werken. Zo levert Nucifera ook in vaten van 25 liter. Dit maakt het voor mij wat “ vager”.
EINDOORDEEL: redelijk, oranje/groen licht.
-
15. AMAZING FOODS
AMAZING FOODS
FABRIKANT: cocomoon.nl
AFKOMST OLIE: Filipijnen, fair trade
EIGEN PLANTAGE? ja
GECERTIFICEERD? ja
VERHITTING: onder de 55 graden
KLEUR/GEUR/SMAAK: Kleur is wit, met een tintje grijs. De geur vond ik ” eigenaardig”. Het ruikt zo in de pot niet echt naar kokosolie, wat toch best opmerkelijk is, maar als je het in je mond hebt proef je de kokossmaak. Ook een beetje op de hand uitgesmeerd komt de kokosgeur vrij.
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: Glad, geen luchtgaten, geen onregelmatigheden
DUUR? 250 ml voor 12,50
EINDOORDEEL: goede kwaliteit, wel erg duur. Groen licht.
-
16. IT’S AMAZING ( G&W gezondheidswinkel)
IT’S AMAZING ( G&W gezondheidswinkel)
FABRIKANT: Naproz BV in Zwolle
AFKOMST OLIE: Filipijnen
EIGEN PLANTAGE? nee
GECERTIFICEERD? nee
VERHITTING: veel te hoog
KLEUR/GEUR/SMAAK: gebroken wit, de geur is sterk chemisch , de smaak licht kokos-achtig
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: zeer onregelmatig, veel luchtgaten
DUUR? voor een liter betaal je gemiddeld 18,95
EINDOORDEEL: afval.
-
17. DR GOERG
DR GOERG
FABRIKANT: Dr Goerg GmbH in Duitsland
AFKOMST OLIE: Filipijnen , fair trade
EIGEN PLANTAGE? ja
GECERTIFICEERD? ja
VERHITTING: twijfelachtig, ik vermoed te hoog
KLEUR/GEUR/SMAAK: witte kleur, vrij goede kokosgeur en smaak
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: enkele oneffenheden, gladde substantie
DUUR? 500 ml voor 14,95
EINDOORDEEL: redelijke kwaliteit, oranje licht
-
18. PERFECTLY PURE
PERFECTLY PURE
FABRIKANT: Holland&Barret ( alias De Tuinen) via NBTY Europe Limited in Warwickshire Engeland
AFKOMST OLIE: Sri Lanka
EIGEN PLANTAGE? nee
GECERTIFICEERD? nee
VERHITTING: te hoog
KLEUR/GEUR/SMAAK: witte kleur, bijna geen kokossmaak, sterke geur ( ik vermoed aroma’s)
STRUCTUUR/SUBSTANTIE: brokkelig, oneffenheden, geen luchtgaten
DUUR? 433 gram voor 13.99
EINDOORDEEL: Voor mij een ” no go” en dus rood licht. Er is geen plantage traceerbaar. Barret opereert samen met een vrij grote leverancier, die zit gevestigd in Engeland. Deze leverancier levert ook aan de verenigde staten. Het gaat dus nogal de wereld over. Massa productie.
-
AFVAL-MERKEN
Er zijn dus echt ontelbaar veel varianten op de markt. Deze varianten heb ik nagelopen, maar zijn zo ontzettend vaag en ontraceerbaar, dat het eigenlijk alleen maar om afval draait. Laat deze soorten dus sowieso staan:
Eko Plaza (niet dus)
Cocomi ( body & Fit) (niet)
Label of oil (niet)
Nutridia (niet)
-
KOKOSOLIE JUNGLE
Bovenstaande merken zijn dan wel afzonderlijk besproken, maar het blijft goed mogelijk, dat het om dezelfde kokosolie gaat terwijl er een ander label omheen zit. Tijdens mijn testen merkte ik vaak op hoezeer sommigen op elkaar leken en niet van elkaar waren te onderscheiden. Dit was bijvoorbeeld het geval met de variant van “ body & Fit” en “ luctovitaal” Helaas kun je dit moeilijk nalopen omdat dit uiteraard nooit wordt prijsgegeven. Goed speurwerk leverde mij ook niets op, maar ik blijf zeker verder speuren. Ook ga ik een aantal soorten in een laboratorium laten onderzoeken. Dit gebeurt onafhankelijk.
Het kan dus makkelijk, dat jij voor een pot kokosolie 5 euro betaalt, en jouw buurman voor een zelfde pot met een ander label/merk het dubbele. Door private labeling is het een ware kokosolie-jungle geworden.
Vrijwel alle fabrikanten die ik heb benaderd, vertellen hetzelfde verhaal. Alleen de afkomst kan soms verschillen. ( Sri Lanka, of de Filipijnen) Het verhaal was verder identiek: hoe de olie wordt gemaakt, koud wordt geperst en daardoor niet wordt verhit. In mijn artikel heb je kunnen lezen dat dit niet zo in elkaar steekt. Tijdens dit pers-proces gaat het juist mis. Er wordt teveel druk gezet waardoor de verhitting veel te hoog wordt en er nauwelijks voedingswaarde achterblijft. Nu zul je je afvragen “ maar waarom staan die voedingswaarden er dan wel op?” Dit wordt dus vaak gewoon toegevoegd. En de smaak en geur ook via aroma’s. Net zoals er bijvoorbeeld aan melkvervangers vitaminen worden toegevoegd. Synthetisch.
Opvallend was ook hoe zeer fabrikanten je om de oren slingeren met certificeringen. Deze betreffen altijd enkel beknopte informatie over het biologische aspect. Deze certificaten stellen in wezen eigenlijk niet zo heel erg veel voor. Ik heb zoveel certificaten langs zien komen, dat ik betwijfel of deze wel enige waarde hebben. Om te mogen produceren, zijn deze certificaten bijvoorbeeld verplicht. Ik heb veel “ vage” certificeringen gezien. Een fabrikant die niets te verbergen heeft, zet zo’n certificering gewoon on line, maar dit gebeurt dus echt zelden. Uit angst dat het wordt nagelopen. Want ik persoonlijk denk, dat er in deze certificeringen ook veel wordt gesjoemeld.
OPMERKELIJKE ZAKEN
Bij sommige varianten bespeurde ik vreemde zaken. Zo zie je onderin in de pot kokosolie van het merk RAW ORGANIC FOOD een groene/zwarte waas. Dit duidt vrijwel altijd op gebruik van beschimmelde/verrotte kokosnoten ( copra, afval) Als de kokosolie volgens de traditionele wijze wordt gemaakt , worden de jonge geplukte kokosnoten na droging gesorteerd, en worden de beschimmelde/verrotte eruit gevist. In massa producties gebeurt dit niet en gaan deze gezellig mee in de verdere productie. En kun je dit soort misstanden dus tegenkomen.
Ik heb geprobeerd met deze fabrikant ( de Smaakspecialist) te converseren maar zij hebben mij het bekende verhaal verteld en daarmee was bij hen de kous af. Op verdere mailtjes kreeg ik gewoonweg geen antwoord meer. Het grappige is, dat ZIJ mij zelf hebben benaderd. Zij waren het niet eens met wat ik in mijn vorige artikelen heb geschreven over hun merken. En of ik dit even wilde corrigeren ???? Op mijn vragenvuur terug kreeg ik dus het bericht dat voor hen de kous af was. Geen antwoorden meer op mijn vragen als “ hebben jullie een eigen plantage?” en “ waar wordt de kokosolie geproduceerd?” Beetje flauw, vind je ook niet? Ik heb hen mijn artikelen doorgestuurd. Daar wordt ook niet op gereageerd. I rest my case.
-
WAT NU? WEGGOOIEN?
Wat nu, als je een afvalproduct in huis blijkt te hebben gehaald? Natuurlijk gaan we NIETSverspillen/weggooien. Je kunt ervoor kiezen de pot gewoon op te gebruiken. Alhoewel het geen al te gezonde variant is, gaan we er ook niet meteen aan dood ???? Je kunt er ook voor kiezen de pot verder op te gebruiken voor uitwendig gebruik. Kokosolie is bijvoorbeeld een ideale vette créme voor in de gure maanden van het jaar. Je kunt er ook erg veel mee invetten, denk aan piepende scharnieren.
Ga je een nieuwe pot kokosolie kopen, doe dit liefst in een winkel, waar je de bodem goed kunt controleren ( zie de tips in mijn artikel) en de kleur goed kunt zien. Koop kokosolie altijd in glas. En liefst geen ontgeurde soorten. Mijd de soorten die in toko’s verkrijgbaar zijn.
- Met dank aan Monique Vandervloed, die aan dit opzoekingswerk enorm veel tijd heeft besteed, uren, dagen, weken maanden en die eerlijk is in haar oordeel en die ook lid is in onze groep, dus mochten jullie toch nog twijfelen zal zij zeker jullie bijstaan met raad en advies! www.moniquevandervloed.nl
- Lees ook dit artikel eens! http://moniquevandervloed.nl/echte-verhalen-kokosolie/
- http://moniquevandervloed.nl/kokosolie-van-de-action/
- http://moniquevandervloed.nl/hoe-biologisch-en-gezond-producten-action/
Super bedankt, vakkundige onbevooroordeelde mening, nog van dat 🙂
dankjewel Sonia we doen ons best!x
Amai veel bijgeleerd, dank u !
Bedankt voor dit artikel, veel aan gehad om een keuze te kunnen maken uit de vele merken! Ik kan nog een eigen ervaring toevoegen aan de kokosolie van Body & Fit: ik heb die ooit gekocht vanwege een krap budget, maar al meegemaakt dat er schimmel onderin ontstond. Je vermoeden dat het afval is, lijkt me dus gegrond!
Blij dat dit artikel u wat op de weg heeft geholpen , daar doen wij het voor 🙂
Grts
Miranda
Heb je toevallig ook zicht op de kwaliteit van de kokosolie van Mattisson Healthstyle?
Nee sorry daar kan ik u niet in helpen
grts