Wat is het gezondste brood?

Wat is het gezondste brood?

Brood en granen zijn een essentieel onderdeel van een gezond en gebalanceerd dieet. Er zijn veel mensen die ze vermijden om gewicht te verliezen, maar het eten ervan levert vezels en koolhydraten, die essentieel zijn voor je lichaam. Je kunt beter weten wélke soorten brood het best zijn en die op een gebalanceerde manier eten. We leggen het uit.

Brood zorgt niet alleen voor vezels ,  maar ook voor aminozuren, vitamines en mineralen. Een goed dieet moet altijd gevarieerd zijn en brood – het gezondste en beste brood – biedt altijd geweldige voordelen. Laten we kijken naar de belangrijkste aspecten.

Maakt brood je dik ?

 • Het is absoluut essentieel om alles wat je eet in balans te houden. Het is bijvoorbeeld heel gezond om iedere dag een appel of sinaasappel te eten, maar als je vijf sinaasappels eet zal je suikerniveau stijgen en wordt het ongezond. Met brood gebeurt hetzelfde.
 • Brood, zolang je het met mate eet, maakt je niet dik. Maar wat is dan de aanbevolen hoeveelheid? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de normale hoeveelheid 250 gram. We kunnen bijvoorbeeld zeggen dat 100 gram wit brood 290 calorieën levert en dat 100 gram volkoren brood 243 calorieën levert. Het probleem ontstaat dus als je iets bij het brood eet. Je kunt beter niet overdrijven met boter, vleeswaren etc.

Wat is het gezondste en het minst gezonde brood? 

 • Voorgesneden brood is het minst aan te raden. Het bevat meer vet, suiker en additieven om langer vers te blijven. Het is minder gezond dan de traditionele variant. Maar dit betekent niet dat het “slecht” is – het betekent alleen dat je er minder van moet eten.
 • Het gezondste brood bevat meer granen en is gemaakt van 100% tarwemeel. Kijk naar de ingrediënten om hier achter te komen. Het is ook belangrijk dat het een goede hoeveelheid granen bevat. Kijk hiervoor naar de opbouw van het graan: Zemelen: de buitenkant van het graan, die B-vitaminen, mineralen en vezels bevat. Kiem: het deel van de plant waar nieuwe planten uit groeien en dat vitamine B, mineralen en eiwitten bevat.Endosperm :  het deel in het graan met eiwitten en koolhydraten.

De gezondste soorten brood

Volkoren brood

 • Tarwebrood wordt het meest gegeten en verkocht. Het bevat onoplosbare vezels die helpen tegen darmkanker.
 • Het is het best om te controleren dat het volkoren is én volkorenmeel bevat, want het kan gemengd worden met andere soorten en dus minder gezond zijn. Normaal gesproken kun je het zo zien. Neem gewoon de soorten brood die het donkerst zijn, want die bevatten minder ingrediënten en minder additieven. Recentelijk is de verkoop van een nieuw soort brood begonnen met wit volkorenmeel, dat gemaakt wordt van wit tarwe in plaats van rood. Dit is ook een goede optie. Het is altijd belangrijk om te weten welke ingrediënten het bevat.

Haverbrood

 • Haverbrood is ook erg populair en even gezond. Het wordt meestal gecombineerd met tarwemeel, waar het lichter en lekkerder van wordt, maar niet zo droog als brood op tarwebasis.
 • Ook interessant is dat haverbrood oplosbare vezels bevat, die geweldig zijn om cholesterol te verlagen.

Roggebrood

 • Roggebrood is minder alledaags dan tarwe. Niet veel mensen houden van de smaak en het wordt minder verkocht, maar je weet misschien niet dat het een heel gezonde optie is.
 • Het is waarschijnlijk de beste keuze. Het is een soort brood met een rijke smaak, die goed samengaat met zowel zoet als zout. Het is geweldig voor het ontbijt: een snee met een glas sinaasappelsap bijvoorbeeld, biedt een goede dosis energie, vezels en vitamines.
 • Het bevat de meeste vezels en voedingsstoffen. Het is een uitstekend mengsel van ijzer en B-vitamines, die zorgen voor jouw gezondheid en die van je familie. Probeer het in je dieet op te nemen. Het helpt om niet aan te komen en je zult er zeker achter komen dat het de gezondste en smakelijkste optie is.

En natuurlijk is een dagje geen brood eten ook goed in je dieet , maar het is nog beter als je het er met regelmaat er wel in weervind.

 

Bron : Gezonder leven

Geef een reactie