Wat is waternavel en hoe het te gebruiken

Wat is waternavel en hoe het te gebruiken

Aziatische waternavel is een kleine plant die gebruikt wordt in de  traditionele Chinese geneeskunde.En steeds populairder wordt in het Westen.

Deze plant zie je meestal staan in winkels voor gezonde voeding en waarschijnlijk vraag je je af waar deze voor gebruikt kan worden? In dit artikel vertellen we je meer over dit krachtige kruid.

Wat is waternavel?

De plant heeft dunne stengels, de bladeren zijn lang en de wortelen hebben een beige kleur. Hij heeft kleine roze bloemen.In de meeste natuurwinkels vind je ze in de vorm van tabletten maar men komt ze meer en meer tegen als plant ook. Je kan het gebruiken om aftreksels te maken of je kan het zelfs mengen door salades.

De wetenschappelijke naam voor dit plantje is Hydrocotile Asiatica. Met 3 maanden is de plant volgroeid en kan je hem oogsten met de hand. In het Oosten draagt het de naam Gotu Kola. Al bijna drieduizend jaar lang wordt het gebruikt om verschillende interne en uiterlijke problemen van het lichaam te genezen.

Je kan het gebruiken door het toe te voegen aan salades of smoothies, maar je kan de bladeren ook gebruiken om een thee te maken. Als je het wil gebruiken bij problemen aan de oppervlakte van het lichaam, dan is het beter om het in zijn natuurlijke vorm te gebruiken.

De eigenschappen van waternavel

Wanneer je waternavel regelmatig inneemt ontdek je zijn vele voordelen voor je lichaam. De meeste opvallende eigenschappen zijn dat waternavel antioxidant, ontstekingsremmend, antimicrobieel en genezend werkt.

Het is te gebruiken bij bijvoorbeeld het behandelen van aambeien, verstuikingen, dermatitis en cellulite.  Toch haal je de beste voordelen uit deze plant door het voor interne problemen te gebruiken. In dit geval is waternavel een uitstekend hulpmiddel wanneer je lijdt aan:

 • Zweren
 • Bloedarmoede
 • Bronchitis
 • Hoge bloeddruk
 • Dysentrie

Omdat waterval het vermogen heeft om collageenvezels en elastine te vormen, kunnen we het dus ook aanwenden om de volgende problemen aan te pakken:

 • De genezing van brandwonden en het herstel van verwondingen.
 • Je kan er rimpels en huidstriemen mee verminderen.
 • De behandeling van zweren.

Bovendien is het een fantastisch middel om het haar en de nagels gezond en sterk te houden (en om roos te doen verdwijnen!).

Een ongelooflijke natuurlijke remedie

Waternavel is een spectaculair versterkend middel voor de bloedvaten. Met deze remedie kan je aderontsteking, vermoeide benen, spataders en een tintelend gevoel in de lichaamsuiteinden behandelen. Het maakt de bloedvaten sterker en geeft de wanden van de slagaders veerkracht. Dat is ook de reden waarom het je kan helpen als je lijdt aan een hoge bloeddruk of een te hoge cholesterol.

Deze plant is ook goed om het lichaam te reinigen en de overtollige giftige en schadelijke bestanddelen die zich opstapelen, te verwijderen. Het is een krachtig vochtafdrijvend middel. voor mensen die last hebben van problemen met overgewicht vochtophoping of met aandoeningen van de urinewegen en van de nieren, kan het een doeltreffend hulpmiddel zijn.

Waternavel kan ook helpen om verschillende geestelijke problemen te behandelen. Wanneer je deze plant inneemt, zal je een grotere kalmte ervaren. Om die reden is het aangewezen het te gebruiken als je last hebt van perioden van ernstige angst of zenuwachtigheid.  Het zal ook de capaciteit van de hersenen verbeteren waardoor het de concentratie verhoogt en het geheugen bevordert.

Andere voordelen van waternavel

Wat doet waternavel nog zoal?

 • Het vertraagt de veroudering van de huid. Dat komt omdat het de productie van collageen ondersteunt.
 • Met deze plant kan je huidvlekken en abcessen behandelen.
 • Het bestrijdt infecties in de mond (zoals aften).
 • Gebruik het om ooginfecties te doen verdwijnen en droogheid van de ogen te bestrijden (je kan het gebruiken in de vorm van oogdruppels).
 • Het versnelt de vorming van littekens na een operatie.

Waternavel en cellulite

Waternavel is vooral bekend omwille van zijn vermogen om cellulite te verminderen.

cellulite  is de vorming van vetknobbeltjes, vocht en gifstoffen onder de huid. Aangezien waternavel vochtafdrijvende eigenschappen bezit, zal het al dit restafval verwijderen. Deze plant bezit vele bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor zijn doeltreffende werking in de strijd tegen cellulite. Het  stimuleert het lymfatisch systeem en stelt het in staat om afval af te voeren via de urine, het zweet en de feces. Het activeert ook de bloedsomloop en zorgt voor een betere bevochtiging en zuurstofvoorziening van de huid.

Waterval kan je po verschillende manieren in je lichaam opnemen. Voor de interne behandeling kan jet tabletten innemen maar ok het verwerken in salades of er thee van maken. Voor de externe behandeling kan je gels of creme gebruiken.Deze kan je gemakkelijk weervinden in de natuurwinkel. Voor een optimaal effect smeer je de behandelde plaatsen het best 2x/week in. Belangrijk om te weten is dat deze techniek wordt afgeraden aan zwangere vrouwen en tijdens de borstvoeding!!

 

 

Geef een reactie