Wat kan goudsbloem betekenen voor je gezondheid?

Wat kan goudsbloem betekenen voor je gezondheid?

In de moestuin kan goudsbloem ingezet worden voor het aantrekken van bladluizen, witte vliegjes en aardappelkevers. Maar Goudsbloem is ook één van de bekendste medicinale planten voor de gezondheid van de huid. Het werkt geweldig voor het helen, herstellen en hydrateren van de huid.

Goudsbloem of Calendula officinalis kan je vlakbij je huis vinden als je in een landelijk gebied woont. De plant is ongeveer 50 centimeter lang en kan je makkelijk identificeren dankzij zijn felle oranje kleur die de velden vult wanneer de lente begint en die pas verdwijnt wanneer het vriest. In het artikel van vandaag willen we een kijkje nemen naar de gebruiken van deze prachtige plant.

 Verzacht lichte verbranding door de zon

Een milde verbranding door de zon kan erg pijnlijk en irritant zijn. Als je dit hebt, kan je een klein beetje goudsbloemthee op kamertemperatuur aanbrengen. Die kan je als volgt maken :

Ingrediënten

  • 1 schep verse goudsbloem of 1 eetlepel gedroogde goudsbloem (10 g)
  • 1 kopje water (250 ml)

Bereiding

  • Kook het water en voeg de goudsbloem toe.
  • Laat het op een matig vuurtje goed trekken, verwijder het vervolgens van het fornuis en laat het afkoelen.

Wanneer het op kamertemperatuur is, kan je het aanbrengen op de verbrande delen met een schone katoenen doek.

Vermindert ontstekingen

Heb je vaak een ontsteking van de huid of een pijnlijke uitslag? Gebruik dan goudsbloemwater als een onderdeel van je dagelijkse reinigingsroutine.

Bereid een thee zoals we die hierboven hebben beschreven. Na dat je je gezicht hebt gewassen, breng je de thee deppend aan met een wattenschijfje op de huid. Laat dit een paar minuten zitten en spoel het vervolgens af met lauwwarm water. Vervolgens kan je een verfrissende crème of lotion aanbrengen.

Zorg voor de babyhuid

Baby’s hebben een erg delicate huid. De meest voorkomende problemen waarbij goudsbloem kan helpen, zijn luieruitslag en warmte-uitslag.Je kan dan gebruik maken van goudsbloemthee om de getroffen gebieden mee schoon te maken. Het is verstandig om het gebied na de reiniging niet af te dekken. Ook kan je zelf deze créme maken :

Ingrediënten

  • 1 kop natuurlijke crème (200 g)
  • 15 tot 20 druppels etherische goudsbloemolie

Bereiding

  • Mix de twee ingrediënten en bewaar dit in een plastic of glazen pot.

Je kan de crème op elk moment aanbrengen of het regelmatig gebruiken om problemen te voorkomen en je huid te beschermen. Natuurlijke crème kan je gemakkelijk vinden in kruidenwinkels of reformwinkels.

Voorkom huidinfecties

Om infecties te voorkomen en bestaande infecties tegen te gaan, kan je goudsbloemthee of -pasta aanbrengen. Wat belangrijk is dat de goudsbloem compleet schoon is van viezigheid en stof. Eenmaal aangebracht wacht je twee dagen voor de infectie begint te verdwijnen. Als de infectie diep in de huid zit of erg slecht ruikt, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter. In dit geval heb je een andere behandeling nodig.

Goudsbloem tegen muggen

Als je al muggenbeten hebt, of een andere insectenbeet, probeer hier dan niet aan te krabben.  Het beste wat je kan doen, is goudsbloemthee kompressen aanbrengen. Deze zullen de ontsteking en de jeuk verminderen. In ongeveer twee dagen zal het probleem opgelost zijn en zal je geen beten meer op de huid hebben.

Ontdoen van slijm

Als je een hoest hebt met slijm  kan je een kopje goudsbloemthee maken. Gebruik het als een mondspoeling en gorgel hiermee. Dit zal helpen het slijm op te lossen en zal je sneller doen herstellen.

Zelf groenten kweken?

Neem dan zeker hier eens een kijkje

 

Geef een reactie