Wat zijn lichte kazen?

Wat zijn lichte kazen?

Vaak krijgen we de vraag, met wat mag ik kaas combineren volgens de PN visie? En mag fruit erbij?  Dus mag uitzonderlijk kaas met groenten en fruit ( zolang de combinatie eenvoudig blijft!) PN zelf heeft een paar receptjes zoals de geitenkaas met sla en gebakken peer!images

Maar dan krijgen we steevast de vraag wat zijn nu lichte kazen?

We sommen ze voor jullie op en maken zo jullie zoektocht makkelijker in de winkel!

1.Camenbert (Franse kaas)

Camembert is een Franse kaas, een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt.
camembert2

2. Brie (Franse Kaas)

Brie is een Franse schimmelkaas. Brie behoort net als camembert en hervekaas tot de zogenaamde ‘zachte’ zuivelproducten.Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaaktbrie-gezond

3. Mozarella  (Italiaanse kaas)

Verse mozzarella dien je ook na opening in het bijgeleverde vocht te bewaren. Je moet het dan binnen twee à drie dagen opeten. Koop altijd de meeste verse mozzarella die je in de winkel vindt. Als de kaas ouder wordt, smaakt hij namelijk meer bitter en zuur.20151017-pies-vicky-wasik-2

4. Feta  (Griekse kaas)

De kaas heeft een volle, romige en zoute smaak.

Feta is ook een tamelijk stevige kaas, maar je kan hem makkelijk verkruimelen, om bijvoorbeeld in een salade te doen. Je kan de kaas ook gebruiken om te bakken of te grillen, want hij smelt niet helemaal.

feta

5. Ricotta (Italiaanse kaas)

Niet geschikt voor…

Mensen met een lactose-intoleratie, opgelet! Ricotta wordt vooral gemaakt van lactoserijke wei.  Ook zwangere vrouwen raadt men af om ricotta te eten. Omdat het een rauwe, niet-verhitte ‘kaas’ is, bestaat het risico op besmetting met de listeriabacterie.

 

 

Licht

Ricotta is een lichte ‘kaas’ vergeleken met traditionele kazen. Het vetpercentage variëert van vijf tot dertig procent. Bovendien bevat ricotta weinig zout.

ing-ricotta-cheese_sql-1

6. Geitenkaas

Geitenkaas is kaas die gemaakt is van geitenmelk. Omdat melk maar beperkt houdbaar is, maakt men er kaas van, zodat de waardevolle bestanddelen van de melk langer behouden blijven.23112010124231_geitenkaas

7. Mascarpone (Italiaanse kaas)

Mascarpone is een gladde, volle, Italiaanse kaas uit Lombardije. De kaas wordt gemaakt van lichte room die 25% botervet bevat.

Deze ietwat dikkere kaas heeft een zoete, boterachtige smaak

22716c3b62807d04292de941353184f0_medium

8. Boû d’Fagne ( Franse kaas) Zachte kaas, Gepasteuriseerde melk, Pittige smaak

De “Boû d’Fagne” bezit de karaktertrekken van zijn streek: een pittige maar tegelijk ook zachte smaak! Zijn geur doet ons denken aan de Hervekaas , hij combineert een zachte textuur met een hartig aroma.

photo_bou_dfagne_180_g_new9. Bon Vivant Wit ( Belgisch) Zachte kaas, Gepasteuriseerde melk, vol romig mondgevoel

De Bon Vivant Wit-Blanc is het resultaat van handmatig werk tijdens de verschillende stappen van het ambachtelijk kaasmaakproces.

bonvivant_kaas_wit

10. Brugge Blomme (Belgisch) Zachte kaas, Gepasteuriseerde melk,Romige smaak

Heerlijke Belgische fluweelzachte delicatesse met een onverwacht pittige smaak.

brugge_blomme_ok_

11. Charmoix ( Ardeense kaas)zachte kaas uitgesproken smaak

Deze kaas uit de Ardennen is een heerlijke, zachte kaas met een uitgesproken smaak.

De rijping duurt 6 weken.

charmoix

12. Herve l’Exquis zacht ( Belgisch) Zachte kaas, Gepasteuriseerde melk, typische smaak van Hervekaas, geprononceerde smaak.

Zachte kaas met gewassen korst.
De Exquis-kazen zijn zachte Hervekazen met een gewassen korst en hebben een BOB-label (Beschermde Oorsprongsbenaming).
De rijpingsduur bedraagt 4 weken.

exquis_doux_100_g_2012

13. Keiemse Witten ( Belgisch) Zachte kaas,Biologische Rauwe melk, fris zuur van smaak

Een zachte witschimmelkaas van het type Belgische Brie.

keiemsewitten

 14. Le Moulin Rouge ( Damse polders, streek rond Brugge)Zachte kaas, Biologische melk

Zachte kaas onder de vorm van een plat wieltje met oranjewitte korst.

lemoulinrouge

15. Poperingse Keikop( Belgisch) Zachte kaas, Gepasteuriseerde melk, smeuïg, zuivere smaak van hopscheuten, truffelsmaak, fris, vol zacht, aangenaam lichte zeezoutsmaak

Zacht witschimmelkaasje 50+ van het Brie-type met hopscheuten.

Deze smeuïge en vezelrijke zachte witschimmelkaas laat de hopscheutensmaak perfect tot zijn recht komen. Bij de bereiding komen geen geur-, smaak- of kleurstoffen te pas. Een puur artisanale bereiding garandeert een uitstekende kwaliteit.

 

poperingse_keikop

Er is een grote verscheidenheid in soorten en smaken, afhankelijk van land of plaats van herkomst en van welke melk ze wordt gemaakt en dergelijke. Over het algemeen wordt kaas gemaakt van koemelk, maar ook geitenmelk, schapenmelk en buffelmelk wordt gebruikt.
Vetgehalte

Het vetgehalte van kaas wordt soms met een ‘+’ teken aangeduid (bijvoorbeeld 29+). In tegenstelling tot wat veel consumenten denken, betekent dit niet dat er 29% vet in de kaas zit. Het betekent wel dat er 29% vet aanwezig is in de droge stof van de kaas. Coeur de Lion Léger bijvoorbeeld bevat ongeveer 40% droge stof en 60% water. Omgerekend geeft dit: 29% vet op 40% droge stof of ongeveer 12 gram vet per 100 gram kaas. Voor een portie kaas van 35 à 40 gram betekent dit zowat 4 gram vet, wat evenveel is als een glas halfvolle melk.

Korst opeten of niet?

Moet je de schimmelkorst van een kaas nu mee opeten of niet? Sommigen zijn fervente voorstanders en eten de korst gewoon mee op, anderen verwijderen even fervent de schimmelkorst van bepaalde kazen. Alles is een kwestie van smaak, want er zijn geen gegronde redenen om de korst niet te eten. Wel is het zo dat wanneer u de korst verwijdert, u ook voedingsstoffen verwijdert. De korst is immers uit de kaasmassa ontstaan en bevat dus nagenoeg dezelfde voedende bestanddelen

Geef een reactie