Wel of geen tussendoortje?

Wel of geen tussendoortje?

Drie evenwichtige maaltijden per dag aangevuld met drie gezonde tussendoortjes. Dat is de maatstaf voor een gezonde eetgewoonte die ons al jaren wordt aangeraden. Maar dat zou nu best eens onder vuur kunnen komen te liggen. Sommige voedingsexperts prediken voor slechts drie maaltijden per dag en raden tussendoortjes ten stelligste af.

In de loop der jaren zijn de tussendoortjes geëvolueerd van een kleine, vaak gezonde snack zoals een stukje fruit, een potje yoghurt of een koekje naar steeds groter wordende repen chocolade en zakken chips. Met als duidelijk gevolg dat ook onze calorie-inname mee groter werd. De meesten hebben hun overgewicht dus grotendeels te ‘danken’ aan het snacken tussen de maaltijden. De voedingsexperts raden dan ook gewoonweg elk tussendoortje af, hetzij gezonde, hetzij ongezonde. Welke argumenten gebruiken ze?

  • Tussendoortjes zorgen voor extra calorieën en extra calorieën zorgen voor gewichtstoename
  • Wanneer je een vijftal uur niets eet, komen er geen nieuwe suikers je lichaam binnen en worden vetreserves aangesproken om energie te verbranden.

Je organen, je bloedvaten en je hart hebben het zwaarder te verduren als je vaker eet omdat je bloedsuikerspiegel en je vetgehalte dan hoger is.

Verder pleiten de voedingsexperts dat het perfect normaal is om een lege knorrende maag te hebben. Dat betekent dat al het voedsel in je maag verteerd is. En bovendien is je lichaam heel goed in staat om hiermee om te gaan door de suikerspiegel te reguleren. Er is dus geen reden om continu te eten.  Weet dat je maag en je dunne darm zichzelf reinigen, maar enkel wanneer de vertering volledig is afgerond. Iemand die constant eet, geeft zijn maag en dunne darm nooit de kans om zich schoon te maken.

Let op: dit geldt niet voor diabetici. Wel kan je het hongergevoel tussen de maaltijden onderdrukken door tijdens de hoofdmaaltijden te kiezen voor voedingsproducten met lage glycemische index. Zij zorgen voor een langer verzadigingsgevoel. Bijv: volkoren producten zoals brood en pasta, havermout, peulvruchten , noten. Ook fruit, stukjes groenten of ongesuikerde yoghurt is ok.

Geef een reactie