Welke producten mag je zeker niet eten na houdbaarheidsdatum

Welke producten mag je zeker niet eten na houdbaarheidsdatum

Vele raden ons aan om nog voedingsmiddelen te eten na houdbaarheidsdatum om voedselverspilling tegen te gaan. Dit kan ook in sommige producten maar andere kunnen levensgevaarlijk zijn als je ze eet na houdbaarheidsdatum.

Het probleem is dat deze voedingsmiddelen gemakkelijker ontbinden. Daardoor hebben ze de neiging om besmet te raken met diverse soorten bacteriën en gifstoffen die onze gezondheid aantasten.

In dit artikel willen we 7 voedselsoorten bespreken. We gaan in op de details waarom je deze producten niet moet eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is.

1. Zachte kazen

Harde kazen kunnen lange tijd bewaard worden, zelfs als de houdbaarheidsdatum verstreken is. De samenstelling van zachte kazen daarentegen maakt ze onveilig als ze hun houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Deze kaas is zeer vatbaar voor de groei van schadelijke bacteriën zoals Listeria monocytogenes. Deze besmetting kan leiden tot verteringsproblemen en ongewenste reacties van het immuunsysteem.

2. Gehakt

Goede hygiëne en veiligheid is altijd belangrijk als je werkt met vlees! Dit vooral om het feit dat alle soorten gehakt zeer vatbaar zijn voor besmetting met schadelijke bacteriën, zoals E. Coli. 

Als de houdbaarheidsdatum van je vlees verlopen is, is er een grote kans dat het geïnfecteerd is met een van de volgende ziekmakers:

  • E. Coli
  • Salmonella
  • Listeria monocytogenes
  • Stafylokokken aureus

Deze bacteriën produceren gevaarlijke gifstoffen in het darmkanaal. Als de dagen verstrijken, beïnvloeden zij de werking van de spijsvertering.

3. Verse bessen

De redenen waarom het aangeraden wordt om bessen in te vriezen voordat ze overrijp zijn, is omdat er vaak een bacterie op het oppervlakte groeit als ze beginnen te rotten. Deze bacterie wordt Cyclospora genoemd. Als je geïnfecteerd raakt met deze bacterie, kun je zeer onaangename symptomen krijgen, waaronder misselijkheid, een opgeblazen gevoel en darmkrampen.

4. Worstjes en vleeswaren

Vleeswaren bevatten chemicaliën die ervoor zorgen dat ze er vers uitzien ondanks hun leeftijd. Maar als de houdbaarheidsdatum van deze producten verlopen is, begint hun structuur te ontbinden. Dit maakt de kans dat ze besmet raken met bacteriën zoals Listeria en E. Coli groot.

We raden zelfs aan deze  producten te consumeren binnen een week na opening van het product.

5. Rauwe eieren

Miljoenen gevallen van voedselvergiftiging en voedselinfecties worden veroorzaakt door verkeerd gebruik van rauwe eieren of eieren waarvan de houdbaarheidsdatum verlopen is.

Eieren moet je op een goede manier gebruiken. Kook de eieren op een veilige manier en altijd voordat de houdbaarheidsdatum verlopen is. Ook voedingsmiddelen die eieren bevatten moet je voorzichtig mee omgaan zoals bv

  • Mayonaise
  • Vlaaien
  • Desserts
  • Sauzen

Een van de grootste problemen die veroorzaakt wordt door het eten van oude eieren, is een darminfectie die veroorzaakt wordt door de Salmonella-bacterie.

6. Garnalen

Garnalen veranderen van structuur als de houdbaarheidsdatum verstreken is.  Ze worden een broeihaard van schadelijke bacteriën en ziektekiemen. Garnalen consumeer je best zo snel mogelijk na aanschaf. Bereid ze op een hygiënisch werkvlak en hou ze weg van andere voedingsmiddelen om kruisbesmetting te voorkomen.

7. Kip

Als JE kip rauw is, moet je er zeer voorzichtig mee omgaan. Gebruik hygiënische oppervlaktes die vrij zijn van bacteriën.  De kip op incorrecte wijze ontdooien of eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan tot ernstige infecties leiden. Deze worden veroorzaakt door E. Coli- of Salmonella-bacteriën.

Het is niet alleen belangrijk om deze producten voor hun houdbaarheidsdatum te consumeren maar ook om ze op een correcte wijze te verwerken. Bewaar ze ook in optimale omstandigheden om te voorkomen dat ze besmet raken met schadelijke ziekteverwekkers.

Geef een reactie