Witte of Rode wijn?

FavoriteLoadingAan favoriete recepten toevoegen

Hoe gezond is rode wijn? Of kun je beter witte wijn drinken?vino-bicchieri-bianco-rosso

Elke dag een glaasje rode wijn drinken voor de gezondheid. Is dat nou goed of niet? Of kun je beter witte wijn drinken? Je hoort er verschillende verhalen over. Als ik mijn vrienden vraag hoe ze denken over wijn hoor ik: “Goed voor je hart“, “Rode wijn is beter dan witte wijn” of juist andersom: “Je wordt dik van rode wijn, je kunt beter witte wijn nemen” of “Rode wijn bevat meer antioxidanten“.

In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van rode wijn drinken voor je gezondheid en je vetverbranding, of kun je dan beter witte wijn drinken? Of beter toch maar helemaal niet drinken? Ik zet het op een rijtje…

“Rode wijn is goed voor je hart”

Rode wijn bevat resveratrol, een stofje uit de schil van de blauwe druif met gezonde eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat resveratrol mogelijk helpt bij het voorkomen van hartproblemen en kanker. Ook kan resveratrol een positief effect hebben op de stofwisseling van mannen met overgewicht.

Wat dat betreft is het niet zo’n gek idee om elke dag een glaasje rode wijn te drinken.

Agrodolce

Agrodolce

Helpt alcohol tegen diabetes en Alzheimer?

Veel mensen willen graag geloven dat het drinken van 1 of 2 glaasjes alcohol per dag gezond is, goed voor je hart en goed tegen diabetes en tegen Alzheimer. Maar daarvoor is eigenlijk totaal geen wetenschappelijk bewijs, zegt Dr. Tim Naimi van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie.

Wanneer zit je in de gevarenzone?

Iedereen weet dat je lever beschadigd kan raken als je veel alcohol drinkt. Toch komt die boodschap niet echt aan bij de meeste mensen: leverbeschadiging is meer iets voor alcoholisten en zo zie je jezelf niet snel. Maar wist je dat je in de gevarenzone zit als je als vrouw meer dan 7 glazen alcohol per week drinkt en als man meer dan 14 glazen?

Dit is omgerekend voor vrouwen gemiddeld 1 glaasje wijn per dag. Ik zie in de voedingsdagboeken dat heel veel vrouwen daar wel aan komen. Hoe zit dat bij jou?vinho e queijo

Alcohol is een vetverdubbelaar

Telkens als je een glaasje wijn drinkt moet je lever minimaal één uur hard werken om de alcohol af te breken. In dat uur geeft je lever de hoogste prioriteit aan de afbraak van alcohol, omdat alcohol in tegenstelling tot vet en koolhydraten nergens in je lichaam kan worden opgeslagen. Je suiker- en vetstofwisseling komen tijdens het verwerken van de alcohol min of meer stil te liggen.

Daarom noem ik alcohol ook wel de “vetverdubbelaar”: Alcohol bevat veel loze calorieën, vaak eet je er nog een paar vette hapjes bij en daarna ligt je stofwisseling stil. Je lichaam heeft geen andere keus dan de vetten op te slaan.

Welk drankje is het beste voor je lijn?

Als je dan toch een glaasje drinkt en ook een beetje op je lijn en gezondheid let, kun je dan beter witte wijn nemen of rode wijn? Of zoiets als bier of Martini? De meningen zijn verdeeld en eerlijk gezegd denk ik zelf dat het niet zoveel uit maakt. Kies gewoon wat je het lekkerst vindt, drink 1 of 2 glaasjes en alleen bij speciale gelegenheden. Leef op andere momenten zo gezond mogelijk volgens de principes van Je Body In Balans, dan houd je je lichaam gezond en blijf je vol energie.redwhite

Neem af en toe een glaasje voor de gezelligheid als je het lekker vindt

Als je het leuk en lekker vindt, drink dan op z’n tijd een glaasje voor de gezelligheid. Kies het drankje waar je het meeste zin in hebt, zie het als een traktatie en geniet ervan. en alles met mate!

Geef een reactie