Wortelloof , radijsloof, is dat echt eetbaar?

Wortelloof , radijsloof, is dat echt eetbaar?

Wortelloof , radijsloof, is dat echt eetbaar? lees wat je er kan mee doen!1430748915

Wortels worden over het algemeen het ideale gezondheidsvoedsel genoemd. Het beta-caroteen in wortels wordt geassocieerd met voordelen uit anti-oxidanten. In het volgende artikel bespreken we de verschillende manieren om wortelloof te bereiden.

Veelvoorkomende mythes met betrekking tot wortelloofimages (4)

De meeste mensen denken dat het loof van wortels giftig is, maar het is eetbaar en bevat mineralen en vitaminen. Hier volgen een aantal misvattingen over wortelloof:

• Wortelloof bevat alkaloïden, wat giftige bestanddelen zijn en alle alkaloïden zijn giftig, omdat cocaïne en cafeïne ook alkaloïden zijn: Alle groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, bevatten een bepaalde hoeveelheid alkaloïden. Dit zijn chemische bestanddelen, die onderdeel zijn van het afweermechanisme van een plant. Alkaloïden zijn aanwezig in het meeste voedsel en ze zijn niet giftig, tenzij je er grote hoeveelheden van eet. De alkaloïden in wortelloof zijn onder andere daucine en pyrrolidine.

Er zijn verslagen dat mensen ziek zijn geworden door het eten van wortelloof: Het kan zijn dat deze mensen allergisch zijn, of een intolerantie hebben, voor wortelloof. Er zit verschil tussen een allergie en intolerantie. Een allergie heb je als het immuunsysteem negatief op een voedsel proteïne reageert en het als schadelijk interpreteert. Hiervan ga je opzwellen, jeuken, je hebt moeite met ademen en soms kan het leiden tot de dood. Een intolerantie houdt in dat je lichaam het benodigde enzym, voor het verwerken van een bepaald product, mist, wat leidt tot symptomen als maagzuur, krampen in de buik en misselijkheid. Een voedselallergie voor wortels is ongebruikelijk. Er is echter wel een reactie, die bekend staat als Oral Allergy Syndrome (OAS), die voorkomt bij mensen die allergisch zijn voor alsem- en berkenpollen. Wortels bevatten een proteïne, waarvan de moleculaire structuur overeenkomt met de moleculen van alsem- en berkenpollen, waardoor het een reactie kan veroorzaken bij personen met OAS. Daarom kan iemand een allergie of intolerantie hebben voor wortelloof, maar dat betekent uiteraard niet dat het loof giftig is.

Wortelloof soepreceptimages (3)

• 6 wortels met loof
• 2 eetlepels boter
• 2 eetlepels selderij bladeren, peterselie of gehakte dille
• 2 takjes citroen tijm
• 2 preien (uitsluitend de witte gedeelten)
• 3 eetlepels witte rijst
• 1400 ml kippenbouillon, groentebouillon of water

Haal het loof van de wortels af. Was het loof en hak het. Hak of rasp de wortels. Smelt boter in een pan. Voeg de wortels, het loof, rijst, tijm, prei en dille toe. Kook het mengsel een paar minuten, waarbij je af en toe roert. Kruid naar smaak met ongeveer 1 ½ theelepel zout en voeg de bouillon toe. Laat de soep ongeveer 20 minuten koken, totdat de rijst gaar is. Als je wil kan je nog peper en zout toevoegen voor het serveren.

Wortelloof theedownload

Met dit drankje kan je je lichaam ontgiften en je nieren versterken. Het een goed huismiddeltje voor mensen met problemen met de urinewegen. Verscheur een flinke handvol wortelloof en stop dit in je theepot. Giet er kokend water overheen. Laat de thee afkoelen en verwijder het loof. Deze thee kan je ongeveer 3 dagen bewaren op een koele plaats, zoals de koelkast.

Aardappelsoep met wortellooftmpl_3_art_49_att_90

• ½ ui, geschild en gehakt
• 500 ml groentebouillon
• het groene loof van wortels
• ½ geschilde, gehakte aardappel
• verse, zwarte peper, zout, knoflook naar smaak
• 1 steranijs
• 1 theelepel mosterd (Dijon)

Giet de bouillon in een sauspan en laat dit even koken. Voeg de knoflook, de ui, steranijs, aardappel en het wortelloof toe. Breng op smaak met zwarte peper en zout. Zet het vuur laag en laat de soep ongeveer 8-10 minuten sudderen, zodat de aardappel gaar is. Na het verwijderen van de steranijs, giet je de soep in de blender of haal de staafmixer erdoorheen. Maak af met een theelepeltje mosterd.

Wortelloof pesto20151003_113257

INGREDIENTEN 10 PERSONEN

I bos wortelloof, 5 takjes basilicum, 6 paranoten, 50 gr parmezaanse geraspte kaas, olijfolie, 3 tn knoflook, wat zeezout en peper.

Verse worteltjes zijn heerlijk maar het loof wat eraan zit gaat meestal in de groen container of naar het konijn. Niet meer doen maak er lekkere pesto  van . Een leuk en goedkope manier voor een persoonlijk kadootje en om zelf van te smullen natuurlijk.

Bereidingswijze

Was de loof zeer goed want meestal zit er zand in haal de vergeelde takjes eruit snij de onderste dikke stelen eraf laat goed uitlekken, hak de paranoten in grove stukken, doe het loof in de foodprocessor en maal alles fijn voeg nu basilicum, noten en knoflook toe maal nu tot alles fijn is, voeg nu de kaas wat peper en 50 ml olie toe en meng alles goed proef of het wat zout nodig heeft ,controleer of de pesto smeuïg genoeg is voeg anders nog wat olie toe en mix tot alles goed vermengt is. Doe de pesto in de potjes en giet er een dun laagje olie op sluit de deksel. enkele weken houdbaar in de koelkast.

Serveertips

De paranoten kunnen ook vervangen worden Door bv pijnboompitjes of walnoten , gewoon eens uitproberen

Eet radijsbladerenradijsbladeren

Jarenlang hebben we altijd de radijsbladeren weggegooid in de veronderstelling dat je deze niet kunt eten. Maar het kan wel! Radijsbladeren wordt ook wel radijsloof genoemd. Je kan het blad beschouwen als sla. Op de bladeren tref je hele korte ‘haartjes’ aan, maar dit staat het genieten van de radijsbladeren niet in de weg. Het smaakt pittig en ietwat koolachtig. Kies bewust voor onbespoten radijs.
Radijzen kun je gedurende het hele jaar zaaien en oogsten. Bosjes radijs kunnen het beste zo vers mogelijk gegeten worden. Radijs is het lekkerst op de dag van aankoop of de dag van de oogst. Dan heeft radijs de knapperigste beet en meest frisse smaak. Let bij aankoop op de harde structuur en fris groene kleur van de blaadje

bron uzuma.nl en eigen opzoekingen

 

 

 

Geef een reactie