Zelf limonade maken van zomerfruit zonder suiker!

Limonade van zomerfruit zonder suiker, dat maken we dus zelf!

SUIKERVRIJ…

Dat er geen suiker aan is toegevoegd, noem ik even snel in het voorbijgaan. Maar is echt een heel fijn voordeel. Zijn we niet allemaal opzoek naar drankjes en lekkere recepten met wat minder suiker?

Gebruik bijvoorbeeld stukjes meloen, ananas of  mango dan maak je zo in een handomdraai een tropische limonade! Het is belangrijk om het fruit in stukjes te snijden, zodat er meerdere snijvlakken zijn die smaak kunnen afgeven aan het water. Gebruik ook kokend heet water, daarmee komen de smaken gemakkelijker vrij! Laat je zelfgemaakte limonade daarna afkoelen in de koelkast, hoe langer het water smaken kan onttrekken van het fruit, hoe lekkerder je limonade wordt.

HET RECEPT VOOR ZELF LIMONADE MAKEN ZONDER SUIKER

Ingredients

  • 250 gram aardbeien
  • 200 gram blauwe besjes
  • 150 gram aalbesjes
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 1 takje tijm
  • 4 takjes munt
  • 2 handen met ijsklontjes
  • 1 liter kokend water
  • Instructions

    1. Snijdt de aardbeien in kwarten, halveer de besjes en snijdt 1 sinaasappel en de citroen in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
    2. Kook ongeveer 1 liter water. Doe de aardbeien, blauwe en rode besjes in een flinke waterkan. Voeg de plakjes sinaasappel en citroen toe. Rits de blaadjes van de tijm en voeg toe aan het fruit. Haal de blaadjes van de takjes munt en giet er het hete water over.
    3. Zet in de koelkast en laat een half uur afkoelen. Hoe langer je hem in de koelkast zet hoe lekkerder het drankje wordt. Pers de sinaasappel uit en voeg het sap toe. Voeg twee handen met ijsblokjes toe en je hebt een zelf gemaakte zomerfruit limonade.

      Priklimonade

      Limonade bevat geen prik maar zelfs dit is redelijk makkelijk te maken. Je hebt natriumbicarbonaat nodig; dat is bakpoeder wat in Duitse en Engels supermarkten vaak te koop is. In Nederland is het nog niet overal te koop, maar het is per internet of in speciale winkels verkrijgbaar. Vroeger werd er zelfs limonade gemaakt van azijn. Je doet een eetlepel azijn in een glas en voegt er water aan toe. Zo verkrijg je al een voor vele mensen zeer drinkbare limonade. Wanneer je aan dit glas een half theelepeltje natriumbicarbonaat toevoegt zul je zien dat het geheel gaat bruisen. Als je het opdrinkt zul je ervaren dat het lichtjes prikt; je hebt zelf een priklimonade gemaakt. Wanneer je in plaats van water suikerwater gebruikt, is deze drank zoetzurig.

      Citroenlimonade

    4. Citroenlimonade is eenvoudig om zelf te maken. Je perst een citroen uit, doet er afgekoeld suikerwater bij en klaar is kees. In Indonesië maakt men een es jeruk, dat is een ijskoude limoenlimonadedrank wat gemaakt is door een uitgeperste limoen toe te voegen aan een glas waarin suiker zit. Vervolgens wordt er heet water in het glas gedaan. Het glas wordt half gevuld. De andere helft wordt gevormd door ijsblokjes. De ijsblokjes zullen bijna allemaal gelijk smelten en het effect is dat je een ijskoude drank maakt, maar wel supervers.

  • Bitter lemon

    Het is mogelijk om zelf een bitter lemon te fabriceren. In een bitter lemon zit citroen maar het is ook lekker om er echt iets bitters in te doen. In Nederland groeit de absinthstruik waarvan je een lichte thee kan zetten. Absinththee wordt snel bitter, dus gebruik slechts een kleine hoeveelheid. Vervolgens pers je eveneens een citroen uit. Aan deze citroen voeg je natriumbicarbonaat toe. Deze gaat reageren met zuur zoals azijn en citroen. Doe er vervolgens afgekoeld suikerwater bij en je hebt zelf een bitter lemon geproduceerd.

  • IJsthee is ook limonade

  • Een ijsthee kun je maken in diverse smaakvariaties. De ijsthee uit de supermarkt is vaak veel te zoet en bevat bovendien allerlei kunstmatige toevoegingen. Het is veel lekkerder om zelf ijsthee te maken. Rooibos, groene thee, zwarte thee en vele kruidenthee’s zijn geschikt voor het maken van een ijsthee. Je moet er gewoon even mee experimenteren totdat je je favoriete smaak ontdekt. Een ijsrooibosthee wordt regelmatig gedronken in zuidelijk Afrika, waar de rooibosstruik oorspronkelijk vandaan komt.

    Bron Dhr J. Oliver

Geef een reactie