Zeven verrassende redenen waarom koffie goed voor je is

Zeven verrassende redenen waarom koffie goed voor je is

coffee-heart-health

Naast water is koffie over de hele wereld de op één na populairste drank. Tot een aantal jaar geleden werd er echter gedacht dat koffie door het cafeïnegehalte ernstige bijwerkingen kon veroorzaken. Gelukkig toont recent onderzoek aan dat een matige consumptie juist veel voordelen biedt voor het lichaam.,  omdat de drank verrassend veel voedingsstoffen bevat. Om de mysteries achter deze geweldige drank te ontrafelen, hebben we het in dit artikel over de redenen waarom koffie wel goed voor je is.

Het is rijk aan oxidanten

koffie hart

Een van de voornaamste voordelen die deze drank biedt is het hoge gehalte antioxidanten. Ze worden gemakkelijker opgenomen in het lichaam door middel van koffie dan door fruit en groenten. Dit zijn krachtige moleculen wiens doel het voornamelijk is om de schade die vrije radicalen veroorzaken te beperken. Vrije radicalen zijn vaak de boosdoeners van chronische aandoeningen en tekenen van vroegtijdige veroudering.

Je energieniveau gaat ervan omhoog

cafeine boost

Dit is waarschijnlijk het bekendste voordeel dat koffie biedt. Cafeïne, een van de hoofdingrediënten in deze drank, heeft een stimulerend effect op de hersenen dat kan helpen om je concentratie – en prestatievermogen te verbeteren.

Het verkleint de kans op diabetes type 2 

Coffee-Diabetes

Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen worstelen met problemen die geassocieerd zijn aan diabetes 2. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel en kan voorkomen worden door matig koffieverbruik. Een studie die gepubliceerd werd door de American Chemical Society toont aan dat mensen die tot wel vier kopjes koffie per dag drinken tussen de drieëntwintig en vijftig procent minder kans hadden op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Het beschermt je lever

coffe-liver-e1437498082624

Je lever is een orgaan dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van belangrijke taken die gunstig zijn voor de gezondheid van je hele lichaam. Dit orgaan kan echter trager worden en chronische aandoeningen ontwikkelen, zoals hepatitis en leververvetting.

Een studie uitgevoerd door de Duke School of Medicine in Singapore toont aan dat het drinken van 4 kopjes koffie per dag het risico op leververvetting verlagen.

Mensen die minstens 1 kopje koffie per dag drinken hebben minder kans om cirrose te ontwikkelen.

Koffie verbetert je gemoedsstand

happy coffee

Mensen die met mate koffie drinken hebben 10 % minder kans om te lijden aan depressies of negatieve emoties. Dit effect zou te danken zijn aan  het gehalte antioxidanten.

Het kan helpen om de gezondheid van je hersenen te verbeteren

coffee and brains

De antioxidanten en andere essentiële voedingsstoffen die deze drank bevat kunnen je kans op het ontwikkelen van ziektes zoals Alzheimer of dementie aanzienlijk verkleinen. Een studie toont aan  dat bij mensen van 65 jaar of ouder die grotere hoeveelheden cafeïne in hun bloed hadden tot wel twee tot vier jaar langer duurt voordat ze Alzheimer ontwikkelen dan bij mensen die geen koffie drinken. Hoewel het drinken van deze drank de ontwikkeling van Alzheimer niet zal tegengaan als deze eenmaal al begonnen is, kan het er wel voor zorgen dat deze ontwikkeling in eerste instantie veel later op gang komt.

Koffie is een geweldig hulpmiddel voor je schoonheid

koffie en beauty

Zowel door koffie te drinken , als door het uitwendig te gebruiken op je huid kun je profiteren van enkele geweldige schoonheidsvoordelen.

Koffie kan helpen cellulite tegen te gaan en dode huidcellen te verwijderen. Daarom ook zit koffie in vele producten daarvoor bestemd als basis ingrediënt erin verwerkt.

Wanneer je cafeïne op de huid aanbrengt, kan het de bloedsomloop verbeteren en je lichaam beschermen tegen vroegtijdige ontwikkeling van rimpels en onzuiverheden.

Heb je nog meer redenen nodig om vandaag nog te beginnen met het drinken van koffie? Het is goed voor je op zowel het gebied van je gezondheid alsook je schoonheid. Het enige wat belangrijk is, is dat je niet overdrijft in het drinken van koffie en  natuurlijk alleen wanneer cafeïne geen negatieve reacties bij je opwekt.

 

Bron : Gezonderleven

Geef een reactie