Zo mislukt zelfgemaakte mayonaise nooit meer!

FavoriteLoadingAan favoriete recepten toevoegen

Zo mislukt zelfgemaakte mayonaise nooit meer!mayonaise_ingredienten-1024x683

Zelf mayonaise maken klinkt misschien als een uitdaging. Nochtans is het helemaal niet zo moeilijk. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig en met de juiste tips & tricks maak je iedere keer weer de perfecte mayonaise. Bovenal is het veel lekkerder, en wat veel mensen niet weten: minder vettig dan mayonaise uit een potje. En zonder suikers, E-nummers en bewaarmiddelen! Zelfgemaakte mayonaise maakt echt het verschil. Laat je er vooral niet door afschrikken, het is echt heel eenvoudig. Bovendien is deze mayonaise veel gezonder, gemaakt van goede vetten waar je lichaam iets kan mee doen. i

Aan de slag

Ingrediënten (voor +- 250 ml mayonaise)

  • )2 eidooiers
  • 1 tl azijn ( sommigen gebruiken liever citroensap wat ook perfect is)
  • 1 tl mosterd
  • 200 ml arachideolie of olijfolie, hazelnotenolie, of olie die je zelf lekker vindt, ( geen maisolie of zonnebloemolie, dit zijn goedkope absoluut geen kwalitatieve oliën)
  • Peper en zout
  • Bereidingingredinten-voor-het-maken-van-mayonaise-59026594
    1. Klop de eidooiers los met een garde. Voeg de azijn en de mosterd( Neem de eierdooiers en meng deze eerst met een goede koffielepel mosterd. Dit is heel belangrijk want de mosterd zal ervoor zorgen dat de mayonaise goed pakt of bindtt. oe en meng goed.
    2. Giet er beetje bij beetje de arachideolie of andere olie bij. Klop ondertussen goed door en zorg dat de eidooiers de olie telkens volledig hebben opgenomen vooraleer je extra olie toevoegt. Klopt tot je een smeuïge dikke mayonaise krijgt.
    3. Breng op smaak met peper en zout.     mayonaise_gemaakt-1024x683

      Tips & Tricks

      1. Wanneer je alleen mayonaise klopt, is het vaak moeilijk om met je ene hand de olie toe te voegen en met de andere hand te kloppen zonder dat je kom aan het dansen gaat. Neem daarom een keukenhanddoek en rol deze op tot een rolletje. Draai de rol rond de kom zodat de kom als het ware in een nestje zit. De kom zal nu mooi blijven staan terwijl je klopt.
      2. Zorg ervoor dat je de olie langzaam en beetje bij beetje toevoegt terwijl je snel klopt. Anders gaat de mayonaise schiften.
      3. Geschifte mayonaise kan je nog redden en hoef je niet weg te gooien. Neem een schone kom en doe hierin een klein beetje olie en wat ijskoud water. Klop goed los. Voeg hier druppelsgewijs de geschifte mayonaise aan toe en het zal opnieuw binden.
      4. Gebruik een neutrale olie zoals arachideolie . Wil je een mediterrane toets? Vervang dan de helft van de olie door olijfolie. Mayonaise met 100% olijfolie proeft vaak te sterk.
      5. Mayonaise kan je ook maken met een staafmixer. Neem hiervoor een hoge beker waar je mixer net in past. Hiervoor kan je het hele ei gebruiken en voeg je best nog een eetlepel lauw water toe.6e194237a0a0e88eac51a726fb5a5b8b
      6. Mayonaise uit een potje in België moet bij wet verplicht minstens 80% vet bevatten, als je zelf je mayonaise maakt, kan je helemaal zelf beslissen hoeveel olie je erbij doet. Voor een nog lichtere versie kan je op het einde ook nog yoghurt toevoegen.

        Mayonaise als basistartaarsaus-maken

        Mayonaise vormt de basis voor verschillende koude sauzen. Voeg extra mosterd toe voor een snelle mosselsaus of maak je eigen tartaarsaus door wat fijngehakte sjalotjes, augurken, kappertjes, dragon, bieslook en peterselie aan de mayonaise toe te voegen. Experimenteer en laat je fantasie de vrije loop!

        bron Keukenpraat en eigen recept

3 thoughts on “Zo mislukt zelfgemaakte mayonaise nooit meer!”

  1. Harlinde Verschuere zegt:

    Is er een print-optie? Wel leuk om alleen receptje te kunnen afdrukken en niet al die reclame er rond…
    Dank voor reactie,
    Harlinde

    1. admin zegt:

      Hallo Harlinde,

      Die optie is er inderdaad, maar wel alleen bij recepten. Je kan die terugvinden onderaan de grote bovenste foto, uiterst rechts naast de sterren. Het is weliswaar wat klein, maar het is een icoontje van een printer, waarmee je het recept kan afdrukken.
      Bij artikels zoals deze, is dit niet actief, maar ik wil wel even kijken of ik iets kan voorzien, zodat dit afgedrukt kan worden.

      Mvg, Bjorn

    2. Miranda Renders zegt:

      Beste Harlinde
      Onder bbq bij sauzen en dipsauzen kan je ook gewoon het recept van de mayonaise zien staan en afprinten.Je hoeft deze niet af te printen vanuit gezonde weetjes 🙂
      Mvg Miranda

Geef een reactie