Zoete aardappel friet en Pastinaak friet uit de oven

FavoriteLoadingAan favoriete recepten toevoegen

Zoete aardappel friet en Pastinaak friet uit de oven.zoete-aardappelfriet-1-710x380

Zoete aardappel friet is lekker, gezond en ook nog eens Puur en Gezond. Een zoete aardappel is een knol en behoort in tegenstelling tot wat je zou denken niet tot de aardappel familie. De bataat, zo wordt dit gewas ook wel genoemd, is heel veelzijdig in gebruik. Je kan er puree van maken, je kunt hem roosteren, grillen, koken of poffen, maar je kunt er ook lekkere frietjes van maken.

De zoete aardappel friet heeft een iets zoetige smaak en daarom vind ik het lekker om ze flink te kruiden. In principe kan je heel veel kruiden gebruiken die je lekker vindt, maar je kan ook enkel wat zout gebruiken. Doordat de frieten in de oven geroosterd worden, zijn ze nog gezonder. En wat is er nou lekkerder dan guilt free frieten eten?

Edit: Ik heb het recept iets aangepast. Ik heb gemerkt dat ze zonder het gebruik van olijfolie veel knapperiger worden. Natuurlijk nooit zo knapperig als gefrituurde frieten, maar het komt in de buurt. 

Ingrediënten voor 3 – 4 personen
3 grote zoete aardappelen
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
Zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de zoete aardappel en verwijder oneffenheden met een mesje. Ik schil de aardappelen niet, maar als je dit fijner vindt, kan dit natuurlijk wel.

Snij de zoete aardappel in plakken en vervolgens in repen van ongeveer 0,5 cm dikte.

Doe de frieten in een kom en voeg alle specerijen toe.zoete-aardappel-friet-3

Hussel het geheel goed door elkaar en spreid de frieten uit over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin in de oven.

Meng het tussentijds even door elkaar, zodat alle zijdes krokant worden.

Serveer frieten van zoete aardappel met mayonaise. Doe ze in een puntzakje of een leuk bokaaltje en serveer ze aan je kids!zoete-aardappelfriet-1

Pastinaak frietjes uit de oven ( kan je ook in de airfryer bereiden!)DSC_0045-1-710x380

De zoete aardappel patattekes zijn niet aan te slepen hier, maar wist je dat je ook lekkere frietjes van pastinaak kunt maken. Pastinaak is een wortel en heeft een iets zoetige smaak, net als de zoete aardappel zeg maar. Daarom vind ik het lekker om de pastinaak frieten extra goed te kruiden. De friet wordt in de oven gegaard en dat is extra gezond. Hoe dunner je ze maakt, hoe knapperiger ze worden. Ik vind het zelf niet erg als ze een beetje zacht van binnen zijn, dat vind ik bij gewone patat ook het lekkerste.

Ingrediënten voor 4 personen
3 st. pastinaak
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Was de pastinaak grondig en verwijder oneffenheden met een mesje.

Snij de pastinaak in gelijkmatige repen van ongeveer een 0,5 cm dikte.

Besprenkel het geheel met olijfolie en breng de pastinaak frieten royaal op smaak met peper en zout.DSC_0034-1

Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier en bak ze in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Hou het tussentijds even in de gaten. Worden de frieten te donker, dek het geheel dan af met een velletje aluminium folie.

Serveer de pastinaak frieten als bijgerecht met selfmade mayonaise.DSC_0045-1

bron uit Paulines keuken

Geef een reactie