Zuivere honing of vervalste honing ?

Zuivere honing of vervalste honing ?

jar of honey with honeycomb on wooden table

Honing staat bekend om zijn vele positieve effecten op de gezondheid dankzij  de grote hoeveelheid mineralen en vitamines die erin te vinden zijn. Honing wordt spijtig genoeg vaak vervalst. Dit betekent dat het gemengd wordt met glucose-oplossingen of honing van een lage kwaliteit die erg waterig is, omdat die afkomstig is van cellen die niet voldoende met was werden bedekt. In dit artikel geven we je enkele eenvoudige test mee om te kijken of jouw honing zuiver is en van een goede kwaliteit.

Lees het etiket

Het eerste wat je moet doen wanneer je  honing koopt is het etiket lezen en nakijken of de ingrediëntenlijst geen glucose -fructosestroop of commerciële glucose bevat . Deze twee additieven worden namelijk regelmatig gebruikt om het stolproces van honing te vertragen.

Zuivere honing stolt

honing-kristal

Honing is altijd vloeibaar maar na een tijdje begint deze te stollen of kristalliseren en lijkt de honing eerder op suikerkorrels. Wanneer je een pot honing koopt die reeds gekristalliseerd is, kan je ervan uitgaan dat het om zuivere honing gaat. Wanneer de honing echter nog vloeibaar is, kan je enkele dagen wachten om te kijken of deze stolt of de pot in de koelkast zetten en het proces op die manier versnellen. Alls de honing otaal niet stolt of kristalliseert kan je ervan uit gaan dat het om vervalste honing gaat.

Tips om na te gaan of je honing zuiver is 

Hier enkele eenvoudige trucs om na te gaan of jouw honing zuiver is.

  • Neem een eetlepel honing en steek deze in een glas water. Wanneer de honing oplost, gaat het om onzuivere honing , zuivere honing zou vast en onopgelost moeten blijven.
  • Neem een beetje honing en meng het grondig met wat water. Voeg dan 4 a 5 druppels azijn toe. Wanneer het goedje begint te schuimen kan het zijn de honing vervalst is met calciumsulfaat.
  • Schep wat honing op een lepel en laat hem van de lepel druppelen.  Honing met een hoog watergehalte zal snel van de lepel vallen. Zuivere honing zal langer op de lepel blijven en veel trager vallen.
  • Probeer met een lucifer een beetje honing te verbranden. Wanneer de honing vuur vat en brandt, is deze waarschijnlijk zuiver. Onzuivere honing of honing van een slechte kwaliteit bevat vaak water, waardoor deze geen vuur vat.
  • Als je thuis jodium hebt liggen kan je een beetje honing met water mengen en daar enkele druppels jodium aan toevoegen. Wanneer de oplossing blauw kleurt, dan is de honing vervalst met een bepaald soort zetmeel of meel.
  • Dompel een stukje oud , hard brood onder in de honing. Als het brood na 10 min nog hard is heb je te maken met zuivere honing. Zoals reeds vermeld bevat onzuivere honing vaak veel water, wat het brood zacht maakt.

Je kan dus met eenvoudige trucs al nagaan of je honing zuiver is of niet. Zo kan jij je de meest zuivere en beste optie aanschaffen en optimaal gebruik maken van de vele voordelen die honing je te bieden heeft.

 

Bron : Gezonder leven

Geef een reactie