Mosselweetjes

Alles over Mosselen,

De meest gestelde vragen over mosselen? Wij geven het antwoord op zes vaak gestelde mosselvragen.

Het mosselseizoen is van start gegaan. Wij stellen 6 mosselvragen en geven het antwoord.

Maar wanneer is het nu mosselseizoen?

In de volksmond zegt men wel eens dat het mosselseizoen is in alle maanden met een R, (september->april), zo was het vroeger.

Misverstand : Mosselen eet je enkel in de maanden met een ‘r’?!

Een hardnekkig misverstand dat wel onuitroeibaar lijkt. Het gebruik om mosselen enkel aan te bieden in de maanden met een “r” stamt uit de tijd dat er nog geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Venters verkochten toen mosselen in de koude herfst- en wintermaanden. Nu zijn er overal verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar van begin juli tot de eerste helft van april in het jaar daarop.

Daarna (van half april, mei, juni tot begin juli) is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in de ‘stille’ maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken. Zo zijn er dus het hele jaar door mosselen in de aanbieding.

1. Wanneer eet je mosselen het best?

Mosselen eet je liefst zo snel mogelijk na de aankoop. Maak ze voor het eten grondig schoon. Dat doe je door ze te spoelen met zuiver water zodat alle zandrestjes weg zijn. Daarna kuis je ze best nog eens één voor één en schraap je er alle harde stukjes af.

Misverstand : Mosselen bewaar je best in water om zand kwijt te raken

Veel consumenten bewaren mosselen in een bak met zout water. Soms wordt er zelfs bloem aan het water toegevoegd. Mosselen zouden zichzelf dan reinigen van zand en het vlees zou mooi blank van kleur worden. Tegenwoordig is niets van dit alles nog nodig, want de Zeeuwse mossel is absoluut zandvrij. Direct na de vangst worden de mosselen aan boord gespoeld.

Vervolgens worden de mosselen, alvorens verwerkt te worden, minimaal 10 dagen in de Oosterschelde gelegd om te ‘verwateren’, oftewel zandvrij te spoelen. De natuurlijke omstandigheden (harde veenachtige bodem, geringe stroming) in de Oosterschelde zijn hiervoor optimaal. Tenslotte worden alle mosselen bij de handelsbedrijven nog eens naverwaterd aan wal. Mosselen bewaart u het beste onderin uw koelkast (niet boven de 7 graden). Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld.

2. Kan ik het kookvocht van mijn mosselen nog gebruiken?

Dat kan zeker! Je kan het gebruiken als basis voor een soep. En lekker handig: je kan het kookvocht ookinvriezen voor later!

3. Is het waar dat ik mosselen enkel kan eten in de maanden met een ‘r’ erin?

Dat is een fabeltje. Vroeger was dit echter wel het geval omdat ze toen mosselen enkel konden vervoeren als het koud genoeg was. Vandaag staan er zoveel moderne technieken ter beschikking dat ze ook tijdens de zomermaand vervoerd kunnen worden.

4. Hoeveel mosselen moet ik rekenen per persoon?

Wanneer je de mosselen bij frietjes, salade of pasta serveert reken je best op 1 kg mosselen per persoon. Als je met brood serveert kan je best iets meer rekenen. Zo’n 1,2 à 1,5 kg per persoon zou dan voldoende moeten zijn.

5. Hebben jullie tips bij het opschudden van de mosselen?

Hiervoor gebruik je een grote pot en misschien liefst meerdere potten. Zeker wanneer je mosselen klaarmaakt voor meer dan 5 personen. Anders wordt het moeilijk om de mosselen voldoende op te schudden. Ook voor het garen is dit beter. Als de mosselen teveel op elkaar gestapeld liggen, garen ze ongelijkmatig.

6. Wat is lekker bij mosselen?

We zeiden het eerder al: mosselen worden meestal geserveerd met frietjes, brood of pasta, maar ook metrijst of noedels kunnen de zeevruchten smaken. Een mosselsausje werkt het geheel vaak af. Gebruik hiervoor verse groene kruiden. Om wat meer pit in je gerecht te brengen, kan je aan de saus ookpaprikapoeder toevoegen.

Misverstand : Oranje mosselvlees is lekkerder dan het witte

Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel: vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dat is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het kleurverschil te maken met genetische verschillen en heeft het ene exemplaar wat meer pigment dan het ander.

Misverstand : Mosselen bereiden is een hele karwei

Niets is minder waar, zeker als je bedenkt dat de mosselen die in de winkel liggen al zandvrij zijn en ontdaan van hun baard. Even spoelen is voldoende. Voor het meest gegeten mosselgerecht hoef je slechts wat groenten zoals ui, prei en wortel te snijden en die in een ruime pot te doen, samen met wat laurier en selder. Leg daarop de mosselen, strooi er peper over en de liefhebbers doen er een geut witte wijn of zelfs bier bij. Kook het geheel op een hoog vuur en na maximum 10 minuten ben je al aan het genieten. Mosselen zijn dus zelfs het geschikte ingrediënt voor keukenklunzen!

(EK)

Geef een reactie