Deze 8 planten verjagen muggen op een natuurlijke manier

Waarom heeft de ene persoon meer last van muggen dan de andere?

Sommige mensen trekken muggen aan. Zij staan vol beten, terwijl anderen er nauwelijks last van hebben. Waarom dat zo is, weet men niet.
Dat muggen (en andere stekende of bijtende insecten) van ‘zoet bloed’ zouden houden, is een fabeltje. Zoet bloed bestaat niet en muggen maken geen verschil tussen zoet en zuur.
Een ander fabeltje is dat muggen bij voorkeur afkomen op mensen met bloedgroep 0. Bloedgroep 0 komt veel meer voor dan A, B of AB, dus is het normaal dat meer mensen met bloedgroep 0 gestoken worden. Maar dat heeft niets te maken met enige voorkeur van de mug.
Waarschijnlijk komt de mug af op het koolzuurgas dat wij uitademen, op zweet en andere lichaamsgeurtjes. De mug heeft zeer gevoelige waarnemingsorganen en kan zijn prooi tot 30 meter afstand waarnemen. Mensen die vaak gestoken worden zweten waarschijnlijk meer of hebben in dat zweet een hogere concentratie aan bepaalde chemische stoffen. Ook bierdrinkers en mensen die donkere kleding dragen, zouden meer muggen aantrekken.
Muggen steken vrouwen over het algemeen liever dan mannen. Dit heeft mogelijk te maken met een verschil in hormonale stofjes die worden afgescheiden.
Mogelijk heeft het ook te maken met de lichaamswarmte. Degene met de warmste lichaamstemperatuur wordt het vaakst gestoken.
In tegenstelling tot wat iedereen denkt worden muggen niet aangetrokken door licht. Een elektronische lamp als lokker en doder werkt dus niet.

Net als mensen, hebben ook muggen hun voorkeuren. Er zijn een aantal factoren die voor de mug bepalend zijn of jij een lekker hapje bent, of niet. Een aantal van deze factoren kun je beïnvloeden, maar er zijn een paar waar je gewoon niks aan kunt doen. Jammer maar helaas: Dat is gewoon een kwestie van vette pech hebben!

De kleur van je kleding

Muggen bepalen hun slachtoffer op basis van geur en kleur. Hoewel je aan je geur niet altijd iets kunt doen, kun je aan je kleur wel degelijk iets doen. Muggen houden van donkere kleuren zoals zwart en donkerblauw. Vermijd dus kleding in deze kleuren. Trek iets aan wat licht van kleur is, het liefst wit of een pasteltint. Daarnaast kun je kiezen voor luchtige, ruim zittende, katoenen kleding. Op deze manier maak je jezelf minder aantrekkelijk voor de muggen, en het staat ook nog eens extra zomers!

Naast de vliegen zijn de muggen de meest vervelenste beestjes die ons een slapeloze nacht bezorgen, met

deze 8 planten verjagen we muggen op een natuurlijke manier.

Ze steken, ze zoemen en ze zijn door de zachte winter en de vele plassen regenwater – ideale broedhaarden – talrijker dan in jaren. Jij wil ze uit jouw slaapkamer houden, maar houdt niet van chemische bestrijdingsmiddelen? Met deze planten lukt het ook, op een natuurlijke manier.

Rozemarijn, salie, basilicum en munt

Een mug heeft een prima neus en weet jou zelfs in het donker te vinden. Toch kan je ze misleiden, als je je mensengeur maskeert of als je ruikt naar iets dat muggen onappetijtelijk vinden. Je vindt allerlei apparaatjes en sprays die dat voor je doen, maar ook voor wie zich liever niet te vaak bedient van dergelijke (chemische) middelen, is er een uitweg.

Sommige planten scheiden een geur af die muggen afstotelijk vinden, terwijl wij hem wel weten te pruimen. Aroma van deze planten verspreiden in de lucht (met behulp van een verstuiver bijvoorbeeld) verwart menig mug, maar nog beter is om het in je huid te laten dringen. Kneus bijvoorbeeld wat bladeren en wrijf die over de blootgestelde huid. Deze acht planten houden ongenode nachtelijke gasten op afstand:

Citroenmelisse

Dit verre neefje van munt verspreidt een zachte citroengeur: aangenaam voor ons, niet te harden voor muggen. Let wel op als je zelf citroenmelisse wil telen en zet hem in een pot, want de plant neemt je tuin over voor je het weet. Wel een aanrader om bijen naar je tuin te lokken.

Kattenkruid

Ook de geur van dit kruid doet wat denken aan een kruising tussen munt en citroen. De plant bevat een stof met de naam nepetalacton: bijna onuitspreekbaar voor ons, helemaal onverdraaglijk voor muggen.

Basilicum

Voor je je halve basilicumplant op je lichaam begint open te wrijven: het welbekende kruid werkt enkel tegen de larven van muggen. Die blijken, volgens een studie uit 2009, vergiftigd te worden door de in de plant aanwezige olie. Enkele bossen basilicum zouden van je kruidtuin wel een minder aantrekkelijke legplaats maken en minder larven, dat betekent uiteindelijk ook minder muggen.

Pepermunt

De olie in pepermunt is giftig voor verschillende insectenlarven en wordt regelmatig gebruikt in insectafstotende middeltjes. Toch zou je beter voor een ander aroma kiezen als je mugloos wilt gaan slapen, want pepermunt werkt net opwekkend. Voor een zomerse barbecue is het dan weer wel een prima keuze.

Citroengeranium

De citroengeranium is geen bijzonder mooie plant, maar de citronella-achtige geur zou wel muggen op afstand houden. De plants reputatie is zo sterk dat hij af en toe ook wel eens ‘muggenplant’ wordt genoemd. Helaas zijn er aanwijzingen dat hij niet zo effectief zou zijn als gedacht. Misschien dus niet aan te raden bij een ware invasie of wanneer je aan de oever van een rivier kampeert.

Salie en rozemarijn

Dit is een leuke als je op een tuinfeest of barbecue bent! Gooi dan eens wat salie en rozemarijn in het vuur. Het ruikt niet alleen heerlijk, zolang de kruiden branden en jij in de rook zit, zal je geen last hebben van die zoemende bloedzuigers.

Lavendel

Door het rustgevende effect van lavendelaroma zal je je niet alleen minder zorgen maken over de aanwezigheid van dat zoemende gespuis en vlugger in slaap vallen, ze zullen ook daadwerkelijk minder op visite komen. Ook vliegen en motten hebben het niet zo voor de geur van de Provence.

Tagetes

Tagetes (in de volksmond ook ‘Afrikaantjes’ en ‘stinkertjes’) zijn niet alleen een kleurrijke bodembedekker, ze verjagen ook allerlei insecten, waaronder muggen. Fervente moestuinders zetten de bloemen vaak naast bijvoorbeeld tomaten, om zo vliegende of kruipende mee-eters van hun planten te houden, maar ook als het te beschermen goed je eigen bloed is, komt de aanwezige stof Pyrethrum goed van pas.

Verzacht je muggenbeten met deze keukenmiddeltjes

We zijn verzot op zomerse temperaturen, maar de insecten die ermee gepaard gaan, mogen van ons best naar de maan verhuizen. Hoeveel spuitbussen en pastilles je ook gebruikt, er zijn er altijd wel een paar die de hele boel weten te omzeilen. Met een jeukende, gezwollen en soms pijnlijke beet als resultaat. Naar de winkel voor een (dure) zalf of lotion? Nee hoor, met deze natuurlijke middeltjes kom je al een heel eind.

Basilicum kan je niet enkel tijdens het koken gebruikten. De bladeren van de plant bevatten onder andere kamfer, wat een koelend effect heeft. Scheur en plet een aantal blaadjes en wrijf de stukjes op je beet.

Het is een beetje een plakkerige boel, maar honing werkt ontstekingen tegen en kan het jeuken sterk doen afnemen.

Iedereen heeft wel wat theezakjesin huis rondslingeren. Stop ze even in de koelkast zodat ze lekker fris zijn. Als je ze daarna op je beet legt, kunnen ze het vocht uit het wondje trekken en de zwelling en jeuk verminderen.

Essentiële oliën als lavendelolie, kokosnootolie en tea tree helpen tegen jeuk, pijn en de zwelling. Tea tree heeft daarnaast nog eens een antibacterieel effect, wat eventuele infecties kan vermijden. Wel opletten: hoge concentraties van sommige oliën kunnen irritaties veroorzaken. Leng ze dus best een beetje aan met water.

Bron weekend Knack & optimale gezondheid

 

Geef een reactie