Mei : Magisch deel 1

Deze maand gaat het hard in de moestuin , alle planten mogen – moeten naar buiten! Maar ook het onkruid zit op kruissnelheid nu, maar als je nog niks heb gezaaid geen probleem , je kan nog steeds van nul starten.

15 mei is een magische dag want dan zijn we de ijheiligen gepasseerd en kunnen alle planten eindelijk de grond in. Het weer kan je natuurlijk nooit helemaal voorspellen maar dat maakt moestuinieren juist zo spannend.

Houd het netjes

Stop de onkruidinvasie

Het is alle hens aan dek nu , wil je het onkruid onder controle houden.Tussen je zaailingen valt er veel te wieden ; wel voorzichtig schoffelen in de rijen met de kwetsbare plantjes daar. Onkruid verstikt snel kleine groenten en gaan lopen met hun voedingsstoffen en broodnodige water0 Vooral erwten , wortelen , uien en sjalotten hebben nood aan veel wiedwerk.

Oorlog aan de slak

De eerste slablaadjes, radijzen ,jonge kolen en aardbeien zijn de favorieten van de slakken. Voeg daar straks nog eens de courgette , komkommer en pompoenen bij en het is een heel eetfestijn !

Laat het zover niet komen en strooi zodra je de eerste veelvraten ziet ecologische slakkenkorrels rond de plantjes. Een tiental korrels per plant is voldoende.Je kan ook een rabarberblad in de buurt van je sla leggen , ’s ochtends kleven er een heleboel slakken onder. Ook aaltjes kunnen een biologische oplossing geven. Vele kleine oplossingen houden hopelijk de slakkeninvasie onder controle.

Bladluizen op pad

Zodra het warm en vochtig wordt , zijn de bladluizen er. De meeste groenten hebben er niet zoveel last van maar controleer toch wel de topjes van je tuinbonen op zwarte bonenluis. Benevel ze met zelfgemaakte azijnloog : meng 5 liter water met 2 eetlepels keukenazijn en 3 eetlepels vloeibare natuurzeep. Bespuit de bladeren waarop de luizen zitten van boven en langs onder en herhaal dit 4 dagen later.

Het lukt ook met brandnetelthee : knip wat brandnetels ( handschoenen aan natuurlijk) die diepgroen van kleur zijn. Knip de toppen ervan af waaraan nog een 4tal blaadjes aanhangen en leg ze in een vergiet. Pak eentakje en knip er de blaadjes vanaf in stukjes , de steeltjes mag je weggooien. Schenk een 1/2 liter kokend water in een theepot en laat de blaadjes een 10tal minuten trekken. Zeef daarna de thee door een fijn zeefje en laat het goedje afkoelen in een plantenspuit.

Je kan natuurlijk ook nog een biologische insecticide gebruiken op basis van koolzaadolie en pyrethrum.

Mulch

Mulch is nu je beste bondgenoot. Strooi na het wieden een laag van zo’n 3tal cm tussen je groenten. Zeker niet dikker leggen want dan gaat het schimmelen en broeien. Strooi het uit op een vochtige bodem bv als het geregend heeft.

Zo’n laag verhindert onkruidzaden te kiemen en houdt ondertussen de grond tussen je groenten vochtig en warm. Heb je veel slakken in je tuin dan gebruik je beter geen mulch , want zo’n laag is een ideale schuilplaats voor hun.

Preventieplan

Voorkomen is beter dan genezen. Beter nu je planten bewapenen tegen schimmels en bacteriën dan ze straks te bestrijden.

Gesteentemeel zoals basaltmeel en lavagruis is een prima preventiemiddel. Ze bevatten veel kiezelzuur maar ook sporenelementen. Wanneer je ze over de bladeren van bv je tomaten , onttrekken ze water aan het blad waardoor het harder en resistenter wordt.

Gesteentemeel verhoogt ook de zuurtegraad waardoor bacteriën en schimmels minder kans krijgen. Verstuif dit over de bladeren van je groenten elke 3 tot 4 weken. Het werkt het best als je ze bestuifd wanneer de bladeren wat vochtig zijn. Strooi het niet op de vruchtbloemen anders kunnen bijen en hommels er niet meer bij.

Dunnetjes

Heb je je groenten te dicht bij elkaar gezaaid? Dun ze zo snel mogelmijk uit voor ze elkaar verstikken of klein blijven. Gooi de scheutjes niet weg je kan deze eventueel op een ander bedje uitplanten. Het is moeilijk die kleine sprieten te verplanten en het is dus een secuur werkje waar voorzichtheid geboden is.

Groenten met een lange wortel of penwortel zoals wortelen , pastinaak , schorseneren , rode bieten of radijzen lukt dit niet. Duw na het uitdunnen de grond rond je groenten weer goed aan en geef meteen water.

Oogst à gogo

In mei valt er nog van alles te oogsten. Rabarber , asperges , allerlei slasoorten , spinazie en lenteradijsjes. Ook de stengelui die je in augustus zaaide ligt nu op je bord. De bieslook , doorlevende venkel en andere kruiden beginnen opnieuw te groeien.

Vergeet niet een laag stro onder je aardbeien te leggen want de allereerste oogst komt eraan. Eet de laatste  spitskool , bloemkool of broccoli maar op zodat ze plaats maken voor je andere groenten.

Tips voor late beginners

Vanaf midden mei kunnen de bonen , tomaten , pompoenen , courgettes n komkommers , maïs .. naar buiten. Ook voor alles wat je nog niet in april gezaaid hebt krijg je nu een herkansing

  • Begin niet zomaar maar maak een moestuinplan op zo je weet waar alles komt. Wil je weten wat wel of niet naast elkaar mag staan kan je dit weervinden in ons artikel : Combinatieteelt in de moestuin .
  • Erwten , tuinbonen en uien lukken nu niet meer , prinsessenboontjes gaan dan super goed gaan.
  • Koop plantjes in plaats van te zaaien , je wint er snel 3 a 4 weken mee.
  • Plantw wat grote kleppers zoals courgettes en pompoenen in een wip sta je kale tuin vol.
  • Meng veel compost of bodemverbeteraar door de grond dat geeft je groenten een goede start.
  • Zet spurtgroenten : radijzen , snijsla , rucola en postelein hebben maar een paar dagen nodig om te kiemen , 6 weken later kan je er al van eten

Potgroenten

Zet je liever groenten in plaats van bloemen op je balkon of terras? Prima want een heleboel groenten doen het goed in een pot of plantzak en het ziet er ook mooi uit.

Kies groenten die snel groeien en weinig werk vragen zoals snij – pluksla , rucola en radijzen. Plant mini groenten zoals slasoorten zoals little gem of klein duimpje en ook kerstomaten doen het goed.

Ga voor decoratieven bladgroenten met leuke kleurtjes zoals mizuna of mostersla. Zet ook wat rode biet , warmoes n prei en zelfs een paar klimbonen erbij.

Kruiden zoals bieslook , platte peterselie en basilicum kunnen zelfs op een aanrecht staan. Ga op zoek naar aardbeien in bloei en plant ze in een hangmand , je oogst er nog deze lente van dan. Ook tinkerbell – minipaprika’s doen het prima in een pot alsook de (mini) courgette. Weet wel dat groenten in pot veel water nodig hebben en mest.

 

Bron : Mijn Moestuin van Wim Lybaert

Zelf groenten kweken?

Neem dan zeker hier eens een kijkje

 

 

Geef een reactie