Slakken bestrijden: zo win je de strijd

Slakken bestrijden: zo win je de strijd

S20160520_214905lakken zijn voor de meeste mensen die zelf hun groenten kweken, het grootste probleem in hun moestuin. Deze kleine slijmerige veelvraatjes doen zich maar al te graag tegoed aan onze dierbare groenten. Soms gaat het zo snel dat ze een volledige plant in een nachtje tijd volledig kaal kunnen eten.

Er bestaan héél wat middeltjes in de handel tegen slakken, zoals korrels, koper, en ook heel wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Zo zou koffiegruis, gebroken eierschalen en dergelijke meer helpen. Helaas is bij mij gebleken dat die erg weinig uithalen. Eigenlijk ook best logisch, want een slak leeft voor een groot deel onder de grond, en kan dus perfect al die hindernissen omzeilen. Bovendien kunnen ze zich erg snel voortplanten, één enkele slak kan tot 500 eitjes leggen.

erwten opgegeten

Willen we onze dierbare planten in de moestuin beschermen, dan lukt dat helaas niet voldoende met al de voorgenoemde middeltjes. Het meest effectieve middel voor mij tot nu toe, was een bierval. De slakken komen op de geur van gist af, en de volgende dag kan je een groot aantal dode slakken in je val terugvinden. Alleen, de vorige zin zegt alles, de slakken komen op de geur af. Door biervallen te plaatsen in je tuin, trek je de slijmerige diertjes dus eigenlijk van heinde en verre naar je moestuin toe, waardoor je dus eigenlijk nog meer slakken en een groter probleem in je moestuin krijgt.

Is er dan niets dat helpt? Toch wel!

Al enige tijd lees ik erg veel positieve dingen over nematoden, kleine aaltjes  die héél specifiek naaktslakken opzoeken en binnendringen, daardoor de slakken sterven. Bovendien zijn ze volledig veilig voor zowel mens, dier en plant. Ze zijn toepasbaar van maart tot oktober, en na een zoveelste kaal gegeten erwtenstruik heb ik deze maand een pakketje nematoden besteld. Ik kocht er eentje voor 40m², goed voor 12 miljoen aaltjes, mooi in een pakketje in de brievenbus.

doosje uit enveloppe
Aangezien het product na een 2-tal dagen zichtbaar zou moeten werken, besloot ik om samen met de toepassing van de nematoden 3 nieuwe slaplantjes op te offeren bij wijze van test.

De nematoden gebruiken is vrij eenvoudig, er staat een beknopte uitleg op de verpakking, en daarnaast is het pakketje nog voorzien met een brief met een mooie en duidelijk uitleg over alle stappen. Eerst en vooral moet je grond goed vochtig zijn. Dus als dat niet het geval is, begiet je de grond waarop je de nematoden wil gebruiken nog eens.

Daarna kan je het mengsel aanmaken, je vult een emmer met 10 liter water, je giet het pakje nematoden in de emmer water, en roert goed tot je een egale vloeistof hebt. Daarna giet je telkens 1 liter in een gieter, vul je die aan met gewoon water, en kan je je moestuin gaan begieten.

product in emmer
Het is belangrijk dat je echt overal giet, en niet enkel rond de planten, want een slak kan eender waar in je moestuin zitten, zelfs verscholen in de grond. Spoel achteraf ook zeker alle planten nog eens goed af, zodat er geen aaltjes achter blijven op de planten, maar op de grond terecht komen. Op de planten hebben ze immers weinig nut.

En verbazend genoeg, was na 2 dagen het resultaat inderdaad duidelijk zichtbaar. Waar de slakken de nacht van de toepassing en de daaropvolgende nacht nog telkens 1 van de slaplantjes volledig hadden opgegeten, was het derde slaplantje op de derde dag nog volledig intact. En ook na dag 3 werd er niet meer van het plantje gegeten. Een erg bevredigend resultaat dus!

20160527_11424820160527_114240

 

 

 

 

Wil je de volledige werkwijze eens zien? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje over de toepassing van nematoden eens!

Zelf groenten kweken?

Neem dan zeker hier eens een kijkje

 

 

Geef een reactie