start een moestuin voor beginners

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij.

Start met makkelijke groenten in je moestuin

Als je net begint met tuinieren, kun je het beste starten met groenten die makkelijk te telen zijn: sla, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. Deze groenten hebben – naast het water geven – weinig verzorging nodig, je oogst kan dus bijna niet mislukken!

Het zaai moment

Het juiste zaai moment verschilt per groente. Besef dat het gegeven zaai-advies op de verpakking alleen een richtlijn is. Het is daarom belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Wordt het onverwacht koud voor de tijd van het jaar? Wacht dan nog even met zaaien.

De grond van een moestuin voorbereiden

Bereid de grond, het zaaibed, goed voor. De grond mag niet meer bevroren of té vochtig zijn. De zaadjes zouden dan niet goed kiemen. Hark de bovenlaag goed los en egaliseer de grond.

Niet te diep zaaien

Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuin zaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het het 2 cm onder de grond.

Moestuin in potten

Groenten kun je ook voorzaaien in een bak of pot. Zodra de plantjes twee paar blaadjes hebben, moet je ze wel verplaatsen, ieder naar een apart potje. Dit wordt ‘verspenen’ genoemd.

Bemesting van je moestuin

Gebruik een niet te zware bemesting, daar kunnen kiemplantjes niet goed tegen. Een organische bemesting werkt voor een moestuin het beste.

Bemesting

Humeuze grond is donker van kleur, hoe meer humus hoe donkerder de grond. Dus om een goede plantengroei te krijgen moet er compost of dierlijke mest (oude koemest) in de grond. In het groeiseizoen kan eventueel nog bijgemest worden met kunstmest, maar kunstmest heeft geen gunstig effect op de grondstructuur.

Wel kunnen de planten snel de voedingsstoffen opnemen wat bij natuurlijke meststoffen en compost wat langer duurt, omdat deze stoffen eerst wat moeten verteren voordat er voedingsstoffen vrij komen.

Humeuze grond

Humus is een organische meststof die veel gebruikt wordt als plantenvoeding voor bijvoorbeeld moestuin gewassen. Tegelijkertijd maakt humus de grond luchtiger. Humeuze grond heeft daarnaast ook al een goede pH waarde van zichzelf.
Om een goede grondstructuur te behouden moet er wel regelmatig bij gemest worden. Zo moet de groentetuin ieder jaar worden voorzien van organische mest. Het beste is het om mest te gebruiken, die al wat ouder is. Deze moet meteen onder gewerkt worden anders gaan er waardevolle voedingsstoffen verloren. De mest moet niet te diep ondergespit worden omdat anders de wortels de voedingsstoffen niet op kunnen nemen.

Met compost kun je de kwaliteit van de bodem in je tuin verbeteren. Deze bodemstructuurverbeteraar bevat veel organische stof die voeding voor je planten levert.

Ieder jaar kan in maart of april een laagje compost van circa anderhalve centimeter worden aangebracht in de border en op het gazon. Zelf compost maken is heel gemakkelijk, daar heb je geen grote tuin of moestuin voor nodig.
Wat is compost?

Compost is een mengsel van halfvergane plantdelen en ander organisch materiaal. Na het composteerproces wordt compost waardevolle humus voor de grond. Humus verbetert de grondstructuur, het bodemleven en de waterhuishouding door zijn absorberende vermogen.
Hoe maak je compost?

Een composthoop moet altijd in de schaduw gemaakt worden zodat deze niet door het zonlicht uitdroogt. Om een composthoop te maken moet de ondergrond goed losgemaakt worden. Grove takken op de bodem zorgen voor een goede afwatering. Een composthoop met een afmeting van 1,50 x 1,50 m is voldoende.
Laag voor laag

De eerste laag die aangebracht wordt bestaat uit een 25-30 cm dikke laag huis-, tuin- en keukenafval van plantaardig of dierlijk materiaal. Dan is het goed om een laagje kalk aan te brengen en een laagje oude compost. Dit versnelt het composteringsproces. Hier bovenop komt weer een 25-30 centimeter dikke laag plantaardig en dierlijk materiaal en zo ga je verder.

Na een hoogte van 1,5 m dek je de composthoop af met stro. Laat vervolgens de composthoop 3 maanden rusten. Na 3 maanden kan de hoop omgezet worden, waarna deze nog 3 maanden moet rusten. Je compost is nu klaar voor gebruik!

 

Extra tips voor de start van een moestuin

  • Start eerder met telen door de groenten binnen voor te zaaien.
  • Houd het overzichtelijk door klein te beginnen.
  • Geef groenten in pot water in een schaal onder de pot.
  • Zaai nooit twee jaar achter elkaar een groente op dezelfde plaats.
  • Bescherm je planten met cloches bij onverwachte nachtvorst.

Zelf groenten kweken?

Neem dan zeker hier eens een kijkje

 

Geef een reactie