Heerlijk knapperige ovenfrietjes

Heerlijk knapperige ovenfrietjes

Zelf de lekkerste friet maken! Maar hoe doe je dat? friet maken die ik zo in de oven kan schuiven maar die wel onweerstaanbaar lekker zijn…

FRIET MAKEN: DE LEKKERSTE FRIET MET DIT OVEN RECEPT

Zelf de lekkerste friet maken! Maar hoe doe je dat? Ik heb hier de afgelopen tijd een onderzoekje naar gedaan omdat ik toch wel heel erg benieuwd was hoe je thuis nou op eenvoudige wijze zelf de lekkerste frites kunt maken. In eerste instantie kochten wij weleens een frietje bij de snackbar als we een keer zin hadden om thuis wat friet bij het avondeten te eten. Tot we dit in een keer echt niet meer zo lekker vonden. We vroegen ons steeds vaker af wat we nou eigenlijk aten. Het smaakte leeg. Dat is eigenlijk het moment dat we thuis wat vaker zelf friet zijn gaan bakken.

 

INGREDIËNTEN

 • 1,5 kilo bloemige/kruimelige aardappelen, zie onderaan voor tips
 • 200 ml olijfolie, of arachide olie
 • Zeezout
 • Mayonaise
 • RECEPT FRIET MAKEN

  Schil de aardappelen en snij deze op de volgende manier:

  Eerst 1x in de lengte doormidden. Leg de 2 aardappel helft dan op de zijkant. Snijd de aardappel nu 2x in de lengte. Houd de aardappel bij elkaar en leg deze nu plat en snijd deze nu nog 2x in de lengte door midden. Doe dit ook bij de andere aardappelen. Zie ook de foto’s hieronder.

  Verwarm de oven voor op 200 graden.

  Doe de aardappelen samen met koud water en een royale snuf zout in een grote pan en breng aan de kook (zonder deksel). Wanneer het water kookt zet je het vuur ietsje lager maar nog wel dat het kookt. Vanaf het begin dat je de aardappelen op zet reken ik 10 minuten om de aardappelen gaar te koken. De aardappelen moeten gaar zijn maar net niet breken.

  Giet de aardappelen af in een vergiet en leg ze in een schone handdoek en dep rustig droog.

  Leg de aardappelen in een braadslede en schenk er de olie bij.

  Hussel de aardappelen om en verspreid ze over de bodem. Zorg dat ze niet op elkaar liggen.

  Plaats de schaal/plaat voor ongeveer 20 minuten in de oven, net boven het midden.

  Schep na 20 minuten alle friet even om en zorg ervoor dat het weer verspreid ligt. Doe dit voorzichtig want de frites zijn nu nog makkelijk te breken.

  Verhoog de oven nu naar 220 graden en zet de friet voor nog ongeveer 10 minuten terug in de oven of totdat de friet goudbruin is.

  Schep eventueel hele kleine bruine stukjes al af en zet voor nog 5 minuten extra
  terug in de oven.

  Zet een grote schaal klaar en leg onderin een laagje keukenpapier.

  Haal de friet uit de oven en schep deze in de kom.

  Strooi er wat zeezout overheen en schud even om.

  Serveer direct.

  Enjoy!

  Enne….. zelfgemaakte mayonaise is er wel heel erg lekker bij. Check hier het video recept.

  TIPS

  Gebruik bloemige/kruimelige aardappelen voor friet maken. Deze zijn rijk aan zetmeel en dat heb je juist nodig voor frieten. Frieslanders of Bintjes zijn hier bijvoorbeeld heel geschikt voor. Wil je grote frieten (vind ik zelf erg lekker) ga dan voor bonkers. Dit zijn grote aardappelen, ongeacht het ras. Laat je anders informeren door je groenteman.

  De olie.  Kies olijf-, zonnebloem-, maïs-, arachide- of speciale frituurolie. Gebruik bij frituren geen extra vierge olijfolie. Wanneer deze olie tot 180 graden verhit wordt, kunnen schadelijke stoffen ontstaan.

 • De bedoeling is dat je alle aardappelen goed verspreid legt en dat de aardappelen echt in de borrelende olie gebakken worden. Uiteindelijk zal er olie over blijven en eet je die dus niet op. Wil je liever minder olie gebruiken? Ik zal niet minder dan 150ml olie gebruiken. Het kan allemaal wel maar voor het beste resultaat heb je gewoon royaal olie nodig.Mijn braadslede die ik hiervoor gebruik is ongeveer 40 x 28cm.

Geef een reactie