Waarom is pure chocolade goed voor ons ?

Waarom is pure chocolade goed voor ons ?

Pure chocolade heeft niet alleen een heerlijk aroma en smaak maar het is bewezen dat ze ook erg veel voordelen heeft voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid.

In tegenstelling tot de gedachte dat pure chocolade direct op de heupen gaat zitten of op andere manieren schadelijk is voor het lichaam, bezit de lekkernij namelijk veel eigenschappen die juist erg goed voor je zijn. In dit artikel noemen we deze voordelen graag voor je op.

Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je pure chocolade eet?

Omdat pure chocolade rijk is aan antioxidanten is het een van de beste soorten voedsel om opstapeling van vrije radicalen en vroegtijdige veroudering van lichaamscellen tegen te gaan. Daardoor wordt voorkomen dat gifstoffen die op verschillende manieren een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid zich in het lichaam verzamelen.

Kort na het eten van de chocolade gaat het energielevel in je lichaam omhoog, waardoor je je beter kunt concentreren op je dagelijkse bezigheden. Doordat het rijk is aan antioxidanten verminder je het risico op een hartaanval door elke dag een klein stukje chocolade te eten.

Wanneer je slecht gehumeurd of gestrest, angstig of bedroefd bent, kan het eten van pure chocolade op natuurlijke wijze een verdovende rol spelen. Dit komt voornamelijk doordat pure chocolade het lichaam stimuleert om meer serotonine aan te maken. Ook bevat pure chocolade grote hoeveelheden flavanoïden die je huid beschermen tegen beschadiging van uv-stralen.  Het zal je niet beschermen zoals een zonnecréme maar kan wel de invloed die uv-stralen hebben op de onderste lagen huidcellen beperken.

Nog enkele belangrijke redenen om pure chocolade te eten

Naast de vele goede voordelen die we hierboven hebben genoemd, heeft het met mate eten van pure chocolade nog enkele andere positieve invloeden die het waard zijn om even in het daglicht te zetten:

  • Pure chocolade kan je helpen om vermoeidheid tegen te gaan.
  • Chocolade zorgt voor een verzadigd gevoel daardoor ga je minder calorieën binnen krijgen dan nodig.
  • De hoge gehalte magnesium die pure chocolade bevat kan helpen het DNA in cellen te herstellen, nieuw lichaamsweefsel op te bouwen en de spieren te ontspannen.
  • Pure chocolade bevordert de bloedsomloop, waardoor het hartproblemen en het ontstaan van spataderen kan voorkomen.
  • Het calciumgehalte in pure chocolade kan ook problemen met osteoporose voorkomen.
  • Het zinkgehalte in pure chocolade kan bloedarmoede voorkomen en onder controle houden.
  • Pure chocolade bevat grote hoeveelheden fosfor, calcium en natuurlijke antibiotica. Dit zorgt ervoor  dat gewrichten en pezen sterk blijven.
  • Pure chocolade kan darmkanker, problemen met te hoge cholesterolgehaltes en andere chronische stoornissen helpen voorkomen.
  • Pure chocolade voorziet het lichaam van gezonde vetten en verbetert de algehele werking van het zenuwstelsel.
  • Tot slot kan het bestanddeel theobromine in pure chocolade er bij verkoudheid voor zorgen dat de zenuwuiteinden in de luchtwegen minder worden geprikkeld, waardoor je minder zult hoesten.

Hoe consumeer je pure chocolade op een gezonde manier?

Het is belangrijk om zorgvuldig te kiezen en te zoeken naar een variant van chocolade die het hoogste percentage cacao bevat. Deze zal wellicht iets bitterder zijn en misschien in eerste instantie niet zo lekker zijn als melkchocolade, maar bevat wel veel meer voordelen.

Je zou chocolade, ook al is deze puur, met mate moeten consumeren.Probeer melkchocolade of witte chocolade altijd te vermijden. Mensen die over het algemeen een goede staat van gezondheid hebben, kunnen maximaal twee blokjes pure chocolade per dag eten, afhankelijk van hun dieet en hun mate van lichamelijke beweging. In bijzondere gevallen, wanneer je bijvoorbeeld last hebt van diabetes of obesitas, is het verstandig om eerst even je dokter te raadplegen voordat je besluit pure chocolade in je dieet op te nemen.

 

 

 

Geef een reactie