Griekse yoghurt en Kokosmelk

Griekse yoghurt en kokosmelk.

.waar je moet op letten: dat het volle yoghurt is, geen toevoegingen van e-nummers of suiker, liefst met duidelijke ingredienten en geen verdikkingsmiddelen, ook bio op ingredienten controleren !

Degene die wij aanbevelen zijn,

Purnatur bio Greek style volle yoghurt met levende fermenten-room-1685

Delhaize griekse stijl 10%, melk-room-yoghurtcultuur-8821546844190

Delhaize Turkse stijl, melk-room-yoghurtcultuur-8822471360542

Turkse yoghurt, volle melk met mild yoghurtzuursel en 10 % room (turkse winkel) pp_7016

Turkse yoghurt laat men ook uitlekken. Er bestaan dunnere, vloeibare varianten en dikke yoghurtvarianten met een hoog vetpercentage. Deze lijken erg op Griekse yoghurt.

Total fage griekse yoghurt 10%, melk

-room-yoghurtcultuur314790-product-shot-250x190-4f96bb5c

 

Yogood Yoghurt 10% Vet

170g, Voedingswaardevermelding par 100g
Energie: 542kJ/130kcal
Vetten: 10g
Waarvan Verzadigde Vetzuren: 6.8g
Koolhydraten: 3.7g
Waarvan Suikers/: 3.7g
Eiwitten: 6.4g
Zout: 0.15gyogood-yoghurt-10-vet-170g-murtpppeo9ffbgj4h1e8vl0mlawnb09ndpereakl8u

Olympus

Benaming: Yogurt autentico greco

Gewicht: 300g (2 potjes van 150 gram)

Voedingswaarde: 134 ckal:100g

Vetten: 6.7g/100g

Suiker: 8g/100g

Eiwitten: 7g/100g

Gekocht bij: Makro

Prijs: 2.02 euro (6.73 euro/kg)

Beoordeling: Heel wit. Niet blinkend. Stevig, structuur is super. Eerste indruk: zoet. Dan komt een specifieke smaak opzetten: dierlijk, maar daarom niet slecht. Blijft animaal. Je kunt dit een terroirsmaak noemen. Niet zuur. Verschilt echt van de andere. Elegant, rijk.

Sore: 9/10

Boni

Benaming: Echte Griekse yoghurt

Gewicht: 340 g (2 potjes van 170g)

Voedingswaarde: 129 ckal/100g

Vetten: 10g/100g

Suiker: 3.7g/100g

Eiwitten: 6g/100g

Gekocht bij: Colruyt (huismerk)

Prijs:1.99 euro (5/85 euro/kilo)

Beoordeling: “Witte kleur. Niet blinkend. Mooie structuur. Vrij dik. Lekker romig en zacht. Ingehouden zuren. Dit is echt wel Griekse yoghurt. Lijkt ster op één van de andere” (Na de test blijkt het over Yogood te gaan, nvdr)

Score: 8/10

Yogood

Benaming: Originele Griekse yoghurt

Gewicht: 170 g

Voedingswaarde: 129 ckal/100g

Vetten: 10g/100g

Suiker: 3.7g/100g

Eiwitten: 6g/100g

Gekocht bij: Albert Heijn

Prijs: 0.99 euro (5.85 euro/kilo)

Beoordeling: “Wit. Niet blinkend. Mooie structuur. Redelijk dik. Romig. Niet echt zuur, wel fris. De herkenbare smaak van Griekse yoghurt. Lijkt sterk op één van de andere yoghurts (Een vergelijking van de blindproeverij van de teksten op de etiketten zegt dat Boni van dezelfde Griekse fabrikant komt, nvdr)

Score:8/10oghurt

 

 

Deze twee zijn de beste, Coconut milk van bio today, colruyt1440745221_5d2b751d5f16e6d9a703e9b2fe5ce0d9

AH , Fair trade Original K

okosmelk Bio prijs /lt 5,37001324698_001_368572_200

 Vaak krijgen we ook de vraag, om een sausje te maken die PNProof is ( die ik kan eten bij vis en vlees) welke melk, room gebruik ik dan best?

Room
Plantaardige room is een vet-, cholesterol- en caloriearm alternatief voor room van koemelk.
Daarnaast kan je ook haverroom (Oatly) en amandelroom (Ecomil) vinden in de natuurvoedingswinkel., evenals rijstroom (Rice Dream cuisine) en speltroom (Lima, Isola Bio)
Gebruik deze producten op dezelfde manier als room (ze zijn alleen niet opklopbaar – voor slagroom) Jelaat ze bv zachtjes indikken bij een warme groente of een sausje.

Kokosmelk, room of crème (santen)

Hoe heet het?

De “1e persing” :
kokosroom, coconut cream, santen kental.
De “2e persing” :
kokosmelk, klappermelk, santen.
De geconcentreerde/ingekookte versie :
kokoscrème, creamed coconut, blok santen.

Wat is het?
Het geraspte, witte vruchtvlees van een rijpe kokosnootwordt gemengd en gekneed met warm water. Meestal gewoon water, soms het zogenaamde kokoswater uit de kokosnoot. Daarna wordt het mengsel in een kaasdoek uitgeknepen, het dikke, romige vocht noemt men kokosroom. Dit proces wordt herhaald, de kokospulp wordt dus voor een tweede keer gemengd met warm water, het vocht dat men er nu uitknijpt is minder dik en noemt men kokosmelk. Wat men in blikvorm verkoopt als kokosmelk is vaak een mengsel van die twee en kan enorm variëren in dikte/vetgehalte. Omdat verse kokosmelk al binnen een dag kan verzuren ging men het inkoken. Die blokken geconcentreerde kokosmelk (kokoscrème) kennen wij uit de Indonesische keuken en is vele maanden houdbaar. (niet te verwarren met kokosvet cq kokolie cq )

Om je sausje te maken die dus kan gecombineerd worden met je stukje vlees of vis ( want je kokosmelk/room is plantaardig) neem je het dikste van het blik en daar maak je je sausje mee, bv toevoegen aan je baksel van vlees of vis!

Hoe te gebruiken?
Zo’n blok santen kun je aanlengen met warm water om kokosmelk van te maken (1 blok is genoeg voor 1 liter kokosmelk), maar dat is minder lekker dan kokosmelk uit blik. Toch gebruik ik voor Indonesische gerechten vaak liever kokoscrème en voor andere gerechten ingeblikte kokosmelk. Blikjes kokosroom kun je verdunnen met water als je denkt dat je gerecht te romig/machtig wordt. Aangebroken kokosmelk, room of aangelengde kokoscrème kun je maar kort bewaren in de koelkast, invriezen is geen probleem. Gebruik een ijsklontzakje/bakje als je regelmatig maar kleine beetjes nodig hebt.

  • Let op: sommige blikjes kokosmelk zijn gezoet! Bedoeld voor desserts, maar die moet je gewoon nooit kopen, kun je ook niet per ongeluk je curry verpesten. Suiker toevoegen kun je zelf wel als het moet.
  • Net als bij koemelk komt de room na verloop van tijd boven drijven, dus als je kokosroom nodig hebt, bijvoorbeeld om een currypasta in te bakken, moet je je blik niet schudden voor gebruik. De hoeveelheid en dikte van de room kan enorm verschillen.
  • Heb je kokosmelk, room over? invriezen dus in je ijsblokjeshouder, zo heb je steeds een blokje verse voor je volgende sausjes.
  • Plantaardige melksoorten,

    Rijstmelk
    – bevat meer koolhydraten en minder eiwitten dan sojamelk. Op nutritioneel gebied is rijstmelk een minder geschikt alternatief voor koemelk dan sojamelk
    – is van nature zoet; lekkere variant met vanille
    – kan soms waterachtiger zijn dan sojamelk
    – merken: Provamel, Lima, Rice Dream, Biotime (huismerk Colruyt)
    Amandelmelk
    – amandelen behoren tot de gezondste noten
    – is wat duurder dan soja- en rijstmelk
    – lekkere variant met hazelnoten
    – merken: Provamel, Lima, Isola Bio, Ecomil
    Havermelk
    – havermelk heeft een goede verhouding koolhydraten/eiwitten
    – neutralere smaak dan sojamelk
    – goede vetzuursamenstelling
    – merken: Oat Dream, Oatly, Lima, Provamel
    Kokosmelk (Kara)
    Daarnaast ook: hennepmelk, speltmelk, kamutmelk, hazelnootmelk, maïsmelk, quinoamelk..
  • Kokosmelk, 

  • Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot en is heel romig en vaak wat dikker. De blikjes met kokosmelk bevatten vaak de wat dikkere melk welke ideaal is om mee te koken en in de pakken vind je vaak de dunnere varianten welke geschikt zijn om bijvoorbeeld te gebruiken in je havermoutpap of om zo te drinken. De kokosnoot is een bijzonder gezonde noot die vol goede vetten, maar weinig proteïne zit. Als je melk in je koffie drinkt is kokosmelk een heerlijke vervanger. Tip: zet een blik kokosmelk op de kop in de koelkast voor 24 uur, het water wordt gescheiden van de vetten en deze kun je er zo afscheppen en opkloppen met een (elektrische) garde. Heerlijke plantaardige slagroom!
  • Hazelnoot- en amandelmelk, 

  • Deze noten bevatten alle essentiële aminozuren met een gunstige binding waardoor deze heel goed worden opgenomen door het lichaam. Het hoge gehalte vezels en vetten in deze melk zorgt voor een snel verzadigd gevoel. Door bijvoorbeeld rauwe hazelnoten te laten weken en te vermalen met water dat vervolgens gezeefd wordt, ontstaat er hazelnotenmelk. Het gezondheidsvoordeel van amandelmelk is dat dit vet licht verteerbaar is, wat gunstig is voor leverpatiënten. Het bevat een hoog gehalte fosfaten en magnesium wat goed is voor het zenuwstelsze beiden plantaardige melksoorten op basis van noten, smaken best romig en zijn iets beige van kleur. Let ook bij deze melk als je een pak koopt op de suikers
  • Rijste- en havermelk

    Twee wat waterigere alternatieven voor koemelk zijn haver- en rijstemelk. Je kunt deze plantaardige melksoorten kant en klaar kopen in de supermarkt,

    Rijstemelk bevat een stuk minder eiwitten en meestal zit er ook geen vitamine B12 in, wel bevat het veel vezels. De GI (Glycemische Index) van rijstemelk ligt aan de hoge kant waardoor deze meer effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Niet iedereen is enthousiast over deze melk omdat het wat zoeter is.

    Havermelk heeft – natuurlijk – die welbekende havermout smaak waar je van moet houden of aan moet wennen. Het is wat waterig maar minder troebel dan rijstemelk en bevat ook vrij weinig vitamines van nature. Deze worden er ook niet altijd aan toegevoegd. Havermelk bevat veel vezels, heeft een laag vetgehalte en is cholesterolvrij.

  • Ga voor een zo puur mogelijk product, dit doe je door:
    – Bewust te zijn van de extra ingrediënten bij plantaardige melkpakken. Kies liever voor een merk met beperkte toevoegingen als zonnebloemolie** en geraffineerde suikers.

Geef een reactie