Hoe bereken je het gewicht van koolh?

FavoriteLoadingAan favoriete recepten toevoegen

Hoe bereken je het gewicht van ongekookt naar gekookt en andersom, ja juist van koolhydraten?

We krijgen vaak de vraag of de hoeveelheden die in bepaalde weekmenus staan aangegeven, gekookt of ongekookt zijn. In het weekmenu staat namelijk altijd precies aangegeven hoeveel aardappels, rijst of pasta je mag hebben bij de maaltijd. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit met ongekookt/gekookt en hoe je dit gewicht gemakkelijk kunt berekenen.

In de weekmenu’s noemen we altijd het ongekookte gewicht van de producten. Dus als er bijvoorbeeld staat dat je 150 gr aardappels mag, dan gaat dit om het ongekookte gewicht. Eigenlijk is dit heel logisch. Het is makkelijker om iets af te wegen voordat je het gaat koken dan daarna. Na het koken kun je de aardappels niet meer terug stoppen in de zak als je teveel gekookt hebt. ???? Je zou het natuurlijk wel in kunnen vriezen, maar de juiste hoeveelheid afwegen voordat je gaat koken is dan net zo makkelijk.

Ongekookt-gekookt gewicht berekenen

Voor aardappels, pasta en rijst kun je heel gemakkelijk uitrekenen wat het verschil is tussen het ongekookte en gekookte gewicht:

  • Aardappelen: ongekookt 100 gram = gekookt 110 gram (x 1,1)
  • Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5)
  • Rijst: ongekookt 100 gram = gekookt 295 gram (x 2,95)
  • Gekookt-ongekookt gewicht berekenen

    Heb je het al gekookt en wil je het daarna alsnog afwegen? Je kunt de berekening ook gemakkelijk andersom maken:

    • Aardappelen: gekookt 100 gram = ongekookt 90 (x 0,9)
    • Pasta: gekookt 100 gram = ongekookt 40 gram (x 0,4)
    • Rijst: gekookt 100 gram = ongekookt 34 gram (x 0,34)

    Zo simpel is het! Met deze handige rekensommetjes kook je nooit meer te veel of te weinig aardappels, pasta of rijst!

  • OF…heb je geen weegschaal? Geen nood…VOOR ONGEKOOKTE VERSUS GEKOOKTE PASTA IS ER EEN GEMAKKELIJK EZELSBRUGGETJE!

    De basisregel: 1 portie gekookte pasta
    = 1/2 portie ongekookt

    Dus: Als je 2 tassen gekookte pasta wil eten, zal je 1 tas ongekookte pasta moeten gebruiken.

  • En hoe zit het nu met de hoeveelheid volgens de PNvisie?
  • hoeveelheid
    Het probleem is dat we maar een beperkte hoeveelheid koolhydraten kunnen stockeren (ongeveer 150 gr in de spieren en 100 gr in de lever). Wie meer koolhydraten eet dan hij verbruikt of kan stockeren, verdikt omdat het teveel aan koolhydraten wordt omgezet in vet.
  • snelheid
    Kies bronnen van koolhydraten die hun suikers traag afgeven. Dit zijn vaak bronnen met veel vezels.
  • Pseudogranen zoals boekweit en quinoa (dit zijn geen granen).
  • Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bonen
  • Wilde rijst en volkorenrijst
  • Havermout
  • Dat zijn allemaal veel betere leveranciers van koolhydraten omdat ze:
    • Niet geraffineerd zijn, minder bewerkt, veredeld en gemanipuleerd.
    • Meer vezels bevatten en daardoor hun suikers langzamer afgeven en je bloedsuikerspiegel niet laten pieken.
    • Vezels leveren die goed zijn voor je darmflora.
    • Meer verzadigen.
    • Hogere concentraties vitaminen en mineralen en aminozuren bevatten.
    • Glutenvrij zijn.
    • Zich ertoe lenen om op een gezonde manier te worden bereid. Dit laatste is misschien wel het belangrijkste argument.
  • bron projectgezond.nl  en Pascale Naessens

Geef een reactie