Snijbonen

Snijbonen behoren tot de familie van de vlinderbloemen en tot de peulgewassen. Ze zijn plat en lang en kunnen wel 25 centimeter lang worden. Snijbonen hebben grote, platte, vlezige peulen. Van deze groep wordt de hele peul met het onrijpe zaad erin gegeten.

snijbonen

Teeltwijze

  • Struik
    • Snijboon : Zaai buiten midden mei-midden juni ; oogst midden juli-september
  • Staakboon
    • Snijboon vroeg : Zaai onder glas midden april-begin mei ; plant buiten in mei ; oogst juli-augustus
    • Snijboon normaal : Zaai buiten midden mei-eind juni ; oogst eind juli-september

Plantafstand

struikboon : 20 cm tussen de planten, 45 cm tussen de rijen ;  Staakboon : 10 cm in een cirkel rond iedere staak.  Staken plaats je 50 cm uiteen in de rij en 70 cm tegenover elkaar.

Oogsten en bewaren

Bij verpakte snijbonen let je het best op de houdbaarheidsdatum. Je vindt ook gesneden snijbonen in de winkel. Die kun je het best nog dezelfde dag bereiden en opeten. Ongesneden snijbonen bewaar je in een plastic zak met gaatjes twee dagen op een koele plaats of in de ijskast.

Recepten met snijbonen